След три години скандали с федерацията по тенис Григор прибира 400 000 евро да играе в София

0


След три години раздори и скандали с федерацията по тенис българската звезда Григор Димитров най-сетне отново ще играе пред наша публика. Гришо се е навил да участва в турнира „София Оупън” през септември срещу тлъстия хонорар от 400 000 евро, научи „Уикенд” от свой източник в тениса. Част от сумата ще бъде платена с държавни пари от спорното министерство, а другата от спонсори и рекламодатели. Отделно хасковлията ще намаже и от наградния фонд, който е малко над половин милион евро.

В досегашните четири издания на „София Оупън” Григор Димитров участва само веднъж – през 2017 г., когато стана шампион. В останалите случаи обаче тенисистът отказа по различни формални причини. Истината обаче е, че организаторите отказваха да му изпълнят финансовите претенции. Освен това го спря разпалената вражда между неговия мениджър Георги Стоименов и президента на федерацията по тенис Стефан Цветков – Цъфа.


Още през 2016 г. агентът, който е зет на Юлия Берберян, успя да осуети участието на Гришо в София с аргумента, че имал тежка програма и по-важни състезания. Оказа се обаче, че Стоименов го прави заради мераците си да сложи ръка върху организацията на турнира „София Оупън”, от която падат стотици хиляди евро. По едно време се облизваше и за шефското място на Цъфа. Затова съпругът на Катерина Малеева направи всичко възможно в последните три години да спре Григор не само от софийския турнир, но и от националния отбор на България.


До началото на тази година, когато хасковлията най-сетне поведе нашите тенисисти на отборното световното първенство „АТП Къп” в Австралия. И въпреки доброто представяне с победите на Великобритания и Молдова, което ни класира на девето място, пак не мина без скандали в Сидни. Пусна се мухата, че федерацията по тенис не са дали пукнат лев за участието на националния отбор на „АТП Къп”. После самият президент Стефан Цветков изрева, че това е лъжа и нарочен удар по неговото управление.


„Уикенд” обаче разкри каква е истината по издръжката на нашите тенисисти. Оказва се, че федерацията на практика не ги е финансирала за „АТП Къп” като национален отбор, както би било редно при участие на световно първенство. Работата е там, че всички наши тенисисти получават по определен годишен бюджет от федерацията за своята подготовка. Оттам насетне – кога и за какво ще ги харчат през целия сезон – си било тяхна грижа. Така например, втората ни ракета Димитър Кузманов е платил пътуването си до Австралия и обратно именно с част от тези пари. Други двама обаче са предпочели да си помогнат с полета само на отиване, а на връщане броили пари от джоба си. Алекс Донски пък поел пътя и престоя си в Сидни изцяло на собствени разноски.

Разбра се, че той е бил единственият тенисист от отбора, който не е нощувал в официалния хотел, където била настанена делегацията ни. Вместо това Донски решил да мине по-тънко, като си наеме апартамент чрез една от популярните интернет платформи за евтин туризъм.
Самият Григор бил приятелски настроен въпреки статута си на голяма звезда, и дори черпил щедро почти всяка вечер своите съотборници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече