Фаталният полет, убил Коби Брайънт, не е бил разрешен

0

Полетът, при който загина Коби Брайънт, не е трябвало да се случва, узна Zasada.

Вестник „Ню Йорк Тайм“ публикува резултатите от свое разследване, което показва в нова светлина полета, който отне живота на 9 души в Калифорния в неделя.

Сред тях бе Коби Брайънт, легендарна фигура за световния баскетбол, както и 13-годишната му дъщеря Джиана. Пилотът на вертолета Sikorsky S-76B Ара Зобаян излита в 9 ч във фаталната сутрин от летището „Джон Уейн“ в Ориндж Каунти, за да стигне до „Камарило“, което е съвсем близо до спортната академия „Мамба“.

коби брайънт

Там се е провеждал турнирът по баскетбол за деца, на който са отивали пътниците на борда. Компанията Island Express Helicopters, която притежава машината, е имала лиценз само за полети, при които няма никакви ограничения във видимостта.

Във въпросната сутрин такова е имало и то е било огласена в бюлетин. Именно заради лошите условия и мъглата в определени райони около Лос Анджелис, полицията оставя на земята своите машини за няколко часа, докато видимостта е пълна.

Мъглата идва от Тихия океан, който е зад хълмовете на Калабасас – точно там е над гъста и именно там става катастрофата. Пилотът е знаел, че при обявените условия, не е имал право да излети. Той не е разполагал с инструментите за навигиране в „специални условия“, което лишава машината му от лиценз за полет в мъгла и затруднена видимост.

Тоест – този полет е неразрешен, незаконен. Компанията Island Express Helicopters не коментира засега обвиненията в „Ню Йорк Таймс“, но е факт, че е спряла от днес всички свои полети.

Разследването на полицията продължава, но вестникът дори изработи видеовъзстановка на полета. Според нея той е вървял безаварийно до момента, в който от наземния контрол са предупредили пилота, че лети твърде ниско и не може да попадне в техните радари за навигация. Което значи – те не могат да му помогнат с данни, докато е толкова близо до земята.

Зобаян следва като маршрут пътя на магистралата, която се вие от Лос Анджелис към мястото, където отиват и пътниците му. Това е традиционна процедура при полет в градските условия на региона.

Но в един момент трябва да се издигне над хълмовете на Калабасас, а те са изцяло погълнати от мъглата, идваща от океана. Влизането от напълно чисто небе в мъгливите условия на хълмовете, е вероятната причина пилотът да не прецени добре височината, на която трябва да вдигне машината. Не са стигнали около 8-10 метра (пак според изчисления при дигитална симулация), за да бъде преминато възвишението.

Ударът е бил при висока скорост и хеликоптерът е падал по хълма около 50-ина метра, след което се е запалил. Това е версията на „Ню Йорк Таймс“, предадена от Dir.bg. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече