Разследват Боби Михайлов в далавера за 305 000 лева (Държавните пари завлечени покрай европейското за юноши)

0

Властите в България водят разследване в напреднала фаза за злоупотреба в БФС с най-малко 300 000 лева държавни пари, научи „Уикенд“. Далаверата е разписана през 2015 г. от бившия президент на съюза Борислав Михайлов, и била завъртяна покрай европейското първенство за юноши в Бургас. В кюпа е и шефът на „Левски“ Павел Колев, който тогава беше директор на шампионата.

Разследването се води, след като преди няколко месеца журналистът от Би Ти Ви Петър Нанев извади на бял свят смайващи факти за харчовете около европейското в Бургас. За него футболният съюз е получил 800 000 лева държавни пари от спортното министерство, с над половината от които платил наеми на пет стадиона в Бургас, Сливен, Стара Загора и Созопол. Но докато за четири от съоръженията са дадени суми между 40 и 60 000 лева, други 305 000 са отишли за наемане на негодния за нищо стадион „Черноморец“.


Още по-скандалното е, че в договора пише, че там ще се провеждат мачове от европейското.

Самото съоръжение се намира в окаяно състояние, и на него не се играха никакви футболни срещи. Но, според договора, там не само е имало мачове, ами дори и на осветление. Каквото всъщност никога не е имало. Оформяни са и разходи за наем на стая за съдиите и делегата на УЕФА. Договорът е подписан между прокуриста на ПСФК „Черноморец“ Пламен Киряков и президента на БФС Боби Михайлов. Освен това продължителността на споразумението била чак до 31 май – цели девет дни след приключването на шампионата.
Разследването вече е в ход, научи „Уикенд“ от свои източници. На разпит е викан Боби Михайлов, който обаче прехвърлил топката в чуждата половина. Оправдал се, че имало съставена специална комисия, която му препоръчала какви договори, с кого и за кои стадиони да подпише. Шеф на въпросната комисия се явявал днешният шеф на „Левски“ Павел Колев. По онова време Колев бе пресаташе на БФС и директор на европейското първенство. Само за работата си в комисията той и останалите получили по няколко хиляди лева хонорари. Той обаче казвал, че нито е подписвал договори, нито знаел за какви суми става въпрос.


През разпит минали и ред други чиновници от БФС, ангажирани по някакъв начин с европейското. Шефът на първенствата и турнирите в БФС Антон Попов например отказал да поема отговорност, като обяснил, че по време на турнира бил в болнични. Киряков пък разправял, че тристате хилядарки били за целия комплекс с тренировъчните му игрища. И парите уж след това били инвестирани в ремонта му.


„Уикенд“ научи още, че босът на „Славия“ Венци Стефанов разполагал с интересни подробности около скандалната сделка. Тези дни Белия вожд предупреди опонента си от „Левски“ Павел Колев в разправията помежду им да не говори много-много, за да не си отвори устата. „Едно момче дето само е бил на цицката и е смукал, докато работеше във футболния съюз, чувам, че приказва напоследък. Да си мълчи и да не приказва много, че да не запеем „Бургаски вечери“, заяви Венци. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече