Цирк! Димитър Пенев изхвърлил президента Петър Стоянов от лагер (Всичко за цирка)

0

Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев прогонил бившия вече президент Петър Стоянов от лагер на националния тим, узна Zasada.

Случката се разиграва в навечерието на световното първенство по футбол в САЩ през 1994-а година. За нея разкриха пред „България Днес“ очевидци.

димитър пенев

По онова време „лъвовете“ правят фантастични мачове в квалификациите и се борят за класиране на мондиала. Стоянов, който в понеделник навърши 68 години, тогава все още е заместник-председател на парламентарната група на СДС и заместник-председател на Комисията за младежта, спорта и туризма. Две години по-късно печели президентските избори в страната.

Преди един от домакинските мачове на България играчите от Пеневата чета са настанени на лагер в резиденция Бояна. Тогава чичо Митко решава да повдигне духа на тима и организира импровизиран оркестър. Обажда се на своя приятел Салко Писин, който се води нещо като музикант на отбора. Това е човекът, който изпява хита „Пеневата чета“, превърнал се във футболен химн на националите по време на меликото американско лято.

„Веднъж в резиденцията дойде Петър Стоянов, който тогава се кандидатираше за президент на България, а действащият такъв бе Желю Желев. Тогава Пената ме извика по-рано през деня, заведе ме, но не в столовата, както обикновено, а в един киносалон и ми заръча да изнеса концерт на отбора“, разказва Писин.

„Петър Стоянов пожела също да присъства и тръгна да влиза. Пената обаче отсече: Не! Това е само за футболистите!“ – добавя Салко Писин.

Всъщност Стоянов тогава си водел свой фотограф и искал да се снима с футболистите, но всички бягали от него. Най-накрая го щракнали как се здрависва с Краси Балъков на стълбището. На следващия ден снимката се появила на 1-ва страница на тогавашния вестник „Демокрация“.

Впоследствие Пената и Петър Стоянов все пак запазват топли отношения. Президентът дори гостува за 60-годишния юбилей на Стратега от Мировяне.

Иначе обикновено музикалният съпровод за героите от САЩ’94 бил по време на тяхната вечеря. Тогава Писин обикалял по масите със своя акордеон и изпълнявал песни по желание. Особено популярен тогава бил сръбският фолк.

По-късно се ражда и песента, в която се пее: „Ицо, Любо, Емо и Боби, цялата Пенева чета направиха туй, за което друти народи мечтаха…“ Певицата Жени Николова, която е дуетна половинка на Салко Писин, е застреляна години по-късно при инцидент в Хърватия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече