Известен арменски фотограф посещава 5 големи града у нас

0

Известният арменски сватбен фотограф Размиг Чакърян идва у нас наесен, като ще посети 5 големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Освен изложби на някои от най-популярните си творби, той ще организира и кратки курсове на тема „Как да станеш конкурентоспособен фотограф“.

„Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че това е бизнес, който ръководите, а вече не е хоби. Днес всеки с камера може да се нарече сватбен фотограф и да се насочи към двойка младоженци. Примамката на парите, свободата на работа и възможностите за превръщането на хоби в бизнес гарантира, че секторът е конкурентоспособен“, коментира Размиг Чакърян в интервю за престижното списание „Click“. И така, какво е необходимо, за да успеете?

Той наблюдава еволюцията на професията отдавна. Като момче научил занаята от дядо си, като още пази някои от потресаващите снимки от холокоста, които е направил като бежанец. В онези времена с камерата на дядо му черно-белите снимки били доста качествени.

Един ден приятел го помолил да снима сватбата му. Именно това стъпалото в кариерата му го тласка напред, така че днес да се превърне в Югозападна Азия.

„Следях американски фотографи като Джеф Нюзъм и започнах да развивам клиентска база от хора, които харесват моя стил. Има много различни техники: двойни експозиции, дълги експозиции, снимки на звезди, рисуване със светлина“, разказва пламенно Размиг Чакърян.

За него от съществено значение е осъществяването на връзка с двойките преди сватбата. Това е част от скритата работа, която прави сватбеният фотограф.

Но това е само първата част от процеса. „Хората често казват: „Това е хубава работа, какво правите през останалата част от седмицата?“Те не осъзнават, че след това се прибирате вкъщи, архивирате картите, архивирате резервните копия и правите файлове, изберете кои да редактирате, след което прекарвате около 10 часа редактиране, преди да ги качите в галерия или слайдшоу и да се върнете към двойката“, обяснява Чакърян.

Ето и част от неговите съвети, които ще представи по време на презентацията си.

„Взимайте камерата си навсякъде със себе си, докато не я разучите отвътре и отвън и можете да използвате циферблатите и бутоните, без да търсите.“

„Опитайте, провалете се и се подобрете. За да сте уникални и да останете креативни, опитайте различни неща, интересни ъгли и рискови композиции. Бъдете себе си и развийте свой собствен стил.“

„Поддържайте връзка с други фотографи. Това понякога може да бъде самотна работа, но има някои страхотни колеги, които с удоволствие ще ви помогнат по пътя, от групите в социалните медии до официалните организации, мрежи и курсове за обучение“, заключва Размиг Чакърян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече