Димитър Пенев с пикантни разкрития в новата си книга

0

Неразказани истории и непубликувани снимки от футболната легенда Димитър Пенев видяха бял свят в биографичната книга „Стратега” на спортния журналист Иво Тонков, узна Zasada.

Един от пикантните разкази е за първото напиване в живота на Пената, което му се случва още като дете на 12-годишна възраст. Макар и любител на чашката (до ден днешен), в нито един момент това не пречи на чичо Митко да запише името в най-славните страници на българския футбол – и като играч, и като треньор.

димитър пенев

„Димитър Пенев разказва как е станала първата му почерпка едва 12-годишен със 100 грама мастика, която му слагат в чашата с айрян. Пената не е предполагал, че ще го напият. След един двубой, в който той играе, един от големите батковци го похвалил за играта и го завел да го черпи в една сладкарница. Казал му, че ако иска да стане голям футболист, трябва да може и да пие, но не му е споделил, че е сипал мастика в айряна. По едно време Пената паднал под масата и после не е ходил нито на училище, нито на тренировки”, споделя Иво Тонков по спомените на футболната легенда.

В знаменитата си кариера Пенев се състезава само за два отбора  – „Локомотив” (София) и ЦСКА, с които печели общо 8 шампионски титли на България и пет пъти Купата на Съветската армия. Като национален селекционер води отбора на България на световното първенство в САЩ ’94, извеждайки нашите до четвъртото място.
Във футболните среди Пенев открай време е познат като Стратега от Мировяне, по тази линия се дава името на биографията му. „Обича приятелите да му викат „чичо Митко“, „чичо Пенчо“, „Пена“. Аз преди време се обръщах към него със „Старши“. И той един ден ми вика: „Какъв Старши съм ти аз? Аз не съм те тренирал! Как ще съм ти „Старши“?! За теб съм Пената.“ И вече не смея да променя това обръщение. Харесва му Стратега и той хареса именно така да бъде озаглавена и биографията му, когато му предложих това име за книгата”, обяснява Тонков.

Книгата излезе по случай 75-годишнината на Димитър Пенев. Преди това е писал „Моят живот и футболът“, „50 години българо-германски футболни отношения“ и няколко книги за ЦСКА в съавторство с Александър Манов, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече