Футболната легенда Димитър Ларгов се бори с анемия и тежка деменция (Героят от Флоренция живее сам на 84)

0

Футболната легенда Димитър Ларгов се бори с анемия и тежка деменция на 84 години, узна Zasada.

Великият бивш футболист на „Славия” и националния отбор на България живее сам в дома си, за него се грижат роднини и бивши слависти. Телефонът му в последната седмица е изключен и не отговаря, научи „Уикенд” от негови близки. Иначе бил контактен, но понякога сам си спирал апарата, за да не разговаря.

Състоянието на „Героя от Флоренция”, както е известен Димитър Ларгов, поначало не е добро от доста време насам. Той живее сам в дома си в „Овча купел”. Съпругата и сина му вече са покойници, а дъщеря му живее в САЩ. За Ларгов се грижат неколцина роднини, основно внучката и племенника му, както и приятели слависти. Всеки ден през жилището му минавал известният футболен функционер от белия отбор Георги Мидилев, който живее в същия блок на Строителни войски.

Президентът на „Славия” Венци Стефанов също прави, каквото е по силите му. 70-годишният Стефанов, чиито кумири във футбола са именно от поколението на Ларгов, Петър Величков и Чоко Василев, подсигурил значителни средства за лечението и грижите около бившия капитан на „Славия”. Другият, който помага, е бившият президент на Професионалната лига Валентин Михов. Медиците правели всичко необходимо, но и те били неспособни да се справят с деменцията, което по принцип няма лечение и е известна като „болест на старостта”. Преди няколко години на Ларгов му беше открита и анемия.

Димитър Ларгов е една от най-големите фигури в 107-годишната история на „Славия”. Смелият халф носи екипа на белите през 50-те и 60-те години. Печели два сребърни и три бронзови медала, както и три пъти Купата на Съветската армия. В националния отбор изиграва 24 мача, от които най-известна е „Битката за Флоренция” срещу Белгия на 29 декември 1965 г. В нея Ларгов извежда като капитан състава на България, който печели с 2:1 на стадион „Комунале” след двата гола на Георги Аспарухов – Гунди и така се класира на световното първенство в Англия.

Изцеден психически и физически, каталясал от умора след голямата битка с прочутия Пол ван Химст, Димитър Ларгов припада в съблекалнята под душа. Настава суматоха, хвърчат доктори, докарват и кислороден апарат. Заради това себераздаване Ларгов става популярен като „Героя от Флоренция”. По-късно завършва право, а като ръководител управлява „Славия” и БФС. През 2013 г. е удостоен с орден „Стара планина“ – II степен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече