БГ лекар можел да спаси Марадона (Щерките на звездата настояли да го изпишат)

1

Уважаван лекар в Аржентина с дълбоки български корени е можел да удължи живота на футболната легенда Диего Марадона, който загина заради сърдечна недостатъчност на 25 ноември в дома си в Тигре, узна Zasada.

Става дума за д-р Пабло Димитрофф (на испански Pablo Dimitroff), директор на хирургичната клиника „Оливос“ и потомък на български емигранти в Аржентина. Именно в „Оливос“ гениалният №10 претърпя операция на главата само три седмици преди смъртта си.

Марадона

Оказва се, че Марадона е трябвало да остане повече в клиниката по искане на лекаря. Но самият д-р Димитрофф се видял принуден да парафира изписването на прочутия си пациент по настояване на глуповатите му дъщери Джанина и Хана. А е настоявал да остане на болнично лечение или поне да бъде преместен в санаториум.  
Нашенецът е роден в Буенос Айрес с българска фамилия, леко изменена с „двойно еф” накрая, какъвто е обичаят в Латинска Америка. Твърди се, че родът му е от онези българи от първата заселническа вълна в Аржентина през 1914 г.

Техните потомци и до днес си пазят българските фамилии, а с Димитрофф например са общо 386 души в столицата. Очевидно е и това, че д-р Пабло Димитрофф поддържа връзки с посолството ни в Буенос Айрес. Сред неговите приятели в социалната мрежа „Фейсбук“ например фигурира Стоян Михайлов, втори секретар и консул в легацията ни там, както и още една българка.

Приживе Марадона е имал голямо доверие на д-р Димитрофф и неговия медицински екип. „Божията ръка” прави там рутинните си изследвания, а при едно от тях в началото на 2019 г. му откриват кръвоизлив в стомаха. Веднага е опериран и всичко минава безаварийно. По-късно Диего пише ферман от благодарности към д-р Димитрофф и екипа на болницата.

Името на медика с български корени сега излезе в аржентинската преса с документа по изписването на Марадона от клиника „Оливос”. След успешната мозъчна операция на 4 ноември Марадона е изкарал там една седмица. Възстановяването му очаквано е било трудно, предвид многобройните здравословни проблеми на футболния гений през годините. Испанският вестник „Марка” дори разкри за шокиращ факт от аутопсията му – сърцето му тежало 500 грама, два пъти повече от това на нормален здрав човек.

Достатъчно опитен вече, 51-годишният д-р Пабло Димитрофф заявил на близките на футболната легенда, че Марадона не е готов да напусне клиниката и има нужда от още време за възстановяване в болнични условия. Но се видял принуден да го изпише по настояване на двете щерки на Диего. Нещо повече – лекарят лично е настоявал Марадона поне да прекара превантивно следващите дни в санаториум, а не в дома си. И това обаче не се случва. В края на протокола по изписването на Диего стоят подписите на д-р Димитрофф и дъщерите на футболната легенда Джанина и Хана.
В крайна сметка, въпреки становището на българския лекар, инатливите щерки на Марадона си знаят тяхното. На 11 ноември следобед го прибират в дома му в Тигре, предградие на Буенос Айрес. Там щял да бъде близо до най-доверените си хора. Уж му осигуряват постоянна медицинска грижа, начело с личния му лекар Леополдо Луке, психиатърката Агустина Косачов и екип от сестри на смени.

Точно за последните дни на Диего вече се разкриват странни разминавания. Като например признанията на сестрата Даяна Жисела Мадрид, при чиято смяна издъхва футболният гений. Тя твърди, че не е влизала в стаята на пациента до смъртта му, но била принудена да напише обратното в показанията си пред властите. Нейният адвокат Родолфо Баке дори стига по-далеч: „В деня преди да почине, сърцето на Марадона е биело със 109 удара в минута. А всички знаете, че за човек със сърдечни проблеми не бива да се допускат повече от 80. Сърцето на Диего е давало явен знак, че има усложнения, но никой не е направил нищо по въпроса”, твърди юристът.

Tака разследването за смъртта на Марадона се насочва към близкия му лекар Леополдо Луке. Върху него падат подозренията, че е проявил небрежност при домашното лечение на великия футболист. Дали Луке има вина, тепърва ще се изяснява от разследващите. Ясно засега е, че преди това д-р Пабло Димитрофф е опитал да спаси живота Марадона, но не му е било позволено, пише Уикенд.

1 Коментар
  1. Ангелина казва

    ДА ПОЧИВА В МИР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече