Учението и спортът могат да вървят ръка за ръка

0

Стоян СТОЯНОВ, Аз Буки

„Нашата мисия е в Спортно училище „Дръстър“ – Силистра, да се развиват интелигентни спортисти. С работата си и промените, които правим, искаме да променим мнението на общността, че в спортните училища не се учи. Поставили сме си за цел да докажем, че в нашето училище учениците спортуват и учат еднакво добре.“ Това споделя пред „Аз-буки“ Веселин Суров, който от средата на 2018 г. ръководи Спортното училище „Дръстър“ в Силистра. Самият той е силистренец, а зад гърба си има дълга треньорска кариера в плуването. През нея води и националния отбор на олимпиада и познава от първа ръка как се работи в сините коридори и в Европа.

Една от стъпките за промяна в Спортното училище „Дръстър“ е разработването и защитаването на проект за иновации – „Интердисциплинарно проектно базирано обучение чрез UbD и приложение на дигиталните технологии в образователния процес и тренировъчната дейност – „Стъпка напред“. Това превръща школото в първото спортно училище с иновативен статут в страната. Но по-важно от етикета е съдържанието на предвидените иновации – за 4 години над половината от учениците от VII, VIII, IX и X клас трябва да бъдат включени в интердисциплинарни уроци по „География и икономика“, „Английски език“, „Информационни технологии“, „Спорт“, „Биология и здравно образование“, „Химия и опазване на околната среда“ и „Физика и астрономия“. Освен това ще се въведе използването на специализиран софтуер за анализиране на спортната тренировка – първо по плуване и лека атлетика, а след това и по футбол, борба и баскетбол. Ще бъдат разработени ученически проекти и онлайн платформа с интердисциплинарните уроци, както и материали за анализ на тренировъчния процес по 5 вида спорт. И не на последно място – като партньори ще бъдат включени и родителите на децата.

Разгръщането на Проекта позволява на екипа на училището да се справи с предизвикателството на обучението онлайн през миналата пролет. Учителите не срещат трудности и при превключването към работа от разстояние в електронна среда и през тази учебна година, като се работи чрез приложенията на GSuite за образованието – Classroom, Google Meet, Google Earth, Shared Presentations, Jamboard и др. „В началото на декември раздадохме електронни устройства на ученици, чиито семейства са затруднени финансово“, отбелязва директорът. 

Част от промяната включва кандидатстването по НП „Изграждане на училищна STEM среда“ и според одобрената кандидатура в училището ще бъде изграден  STEM център с обособени зони на активност и практическо приложение на преподавания материал по STEM дисциплините, както и ще се осигури възможност учениците да свържат науката и спорта чрез технологиите, да учат и придобиват умения чрез преживяване. Сред стратегическите институционални цели е осъвременяване и оборудването на кабинетите. „Всеки от нашите партньори и приятели ни подкрепя, за да променим облика на училището. От Англо-американското училище в София ни дариха близо 40 компютъра, десетина хромбука, интерактивни дъски, проектори. Стремим се да инсталираме също и климатици в кабинетите. Подкрепа ни оказва и Регионалното управление на образованието“, разказва още Суров. Това позволява да се премине и към кабинетно обучение. „Съграждаме нашия общ дом. Стабилизирахме училището. Създаваме условия децата да се радват, че са ученици тук, и денят им да преминава разнообразно в училището“, продължава събеседникът ми.

През март 2020 г. Спортно училище „Дръстър“ в Силистра отбелязва и своя 15-годишен юбилей. Макар пандемията да не позволява планираните разнообразни дейности, учители и ученици успяват да подготвят програма и да честват своя празник чрез видеоконферентна връзка.

През отминалото лято с подкрепата на Българския футболен съюз е изграден и модерен футболен терен с изкуствено покритие (40 х 20 м), финансиран по програми на ФИФА и УЕФА. Съоръжението ще се използва както от трениращи футбол в паралелките на Спортното училище, така и от ФК „Доростол“, в който предстои възстановяване на представителния мъжки аматьорски отбор.

„Към момента имаме 160 възпитаници в 7 вида спорт – плуване, джудо, самбо, борба свободен стил, лека атлетика, спортна стрелба и футбол. Приемът в Спортно училище „Дръстър“ е реализиран, но не на 100%. Епидемичната обстановка се отрази в голяма степен на спортните училища поради факта, че тренировъчните дейности бяха спрени“, отбелязва директорът Суров. И обяснява, че в подобна бързо променяща се среда треньорите не могат да направят план за подготовката на възпитаниците си, не могат да водят и подготвителни групи. Разбира се, дават на учениците задания за подготовка за следващия ден – например кросове в парка или да правят лицеви опори и други упражнения за поддържане на физическата форма.

„След това имат час по теория. Убеден съм, че спортистите трябва да познават историята на спорта, който практикуват, както и правилата, по които се провеждат различни състезания. Да познават и историята на олимпийското движение. Не толерирам изказвания, в които определят спортистите като неуки хора“, категоричен е събеседникът ми. Особено държи на езиковата подготовка на учениците, защото според него съвременният спортист не може да не знае поне два чужди езика. Особено ако се стреми към високи постижения и към реализация след края на спортната кариера.

Директорът добавя още, че в училището постъпват ученици от Варна, Добрич, Русе и дори от София. Расте и нова смяна шампиони. „Имаме шампионка по джудо за жени. На последното световното първенство по самбо в Нови Сад, Сърбия, друга възпитаничка на Спортно училище „Дръстър“ заема  второто място. Пети на това първенство е друг наш ученик“, разказва Суров. С удоволствие посочва и талантливия плувец Христо Струмски – шестокласникът печели 4 златни медала от националния шампионат миналото лято (на 50, 100 и 200 м бруст и 200 м съчетано) и освен това води европейската ранглиста за възрастта си в една от дисциплините. Момчето е от София и върви по стъпките на своя дядо – една от волейболните ни легенди Димитър Каров. А баба му е сестра на незабравимия Георги Аспарухов-Гунди.

За развитието на учениците се грижи екип от 23 преподаватели. „Тази година колега се пенсионира, а други двама преместиха местоживеенето, но не беше проблем да намерим техни заместници. В Спортното училище се учи“, със задоволство казва директорът, който всеки ден след работа в училището може да бъде открит край плувния басейн в града.

Поредната стъпка към своята промяна Спортното в Силистра прави на 17 септември 2020 г. с подписването на договор за съвместни учебно-тренировъчни дейности с Националната спортна академия „Васил Левски“. „Наши преподаватели по специализирана подготовка ще участват в семинари в НСА, а техни студенти ще провеждат практики при нас. Започнахме още от октомври, като използвам всяка възможност да изпратя колеги да присъстват на практически семинари в Спортната академия“, казва Суров.

Спортното училище в Силистра работи и по Националната програма „Иновации в действие“, като обменя добри практики и опит с други училища – иновативното училище СУ „Любен Каравелов“ – Добрич, и Спортно училище „Н. Симов“ в Търговище. В началото на ноември 2019 г. негови ученици и преподаватели се запознават на място с иновациите в обучението в добричкото СУ „Любен Каравелов“. Те наблюдават открити уроци и участват в дискусии и в патронния празник на училището домакин. Тази учебна година предстои училището да е домакин по НП „Иновации в действие“ и да представи свои добри практики.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече