Как последната титла на Левски се озова в Бирмата?

0

Последната шампионска титла на „Левски” от 2009 г. се оказа във владение на Евлоги Станоев – Бирмата, узна Zasada.

Босът на фамилията, която се разследва за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари, минава за цесекар, както и останалите от клана на Бирмите. За да си върнат реликвата, запалянковците от националния фенклуб броиха 15 000 лева на Бирмата по-рано този месец. По-голямата част от парите за откупа даде Валери Божинов, а преговорите и операцията по прибирането на купата били водени от тартора на групировката „София – Запад” Любомир Костадинов – Любо Младежа.

Смущаващият факт, че реликвата е била притежание на Бирмата, лъсна тези дни. Как всъщност Станоев придобива купата, чието място е на „Герена”? В края на 2013 г. „Левски” организира търг за набиране на средства за честванията на 100-годишнината на синия отбор.

Продаваха се капитански ленти и фланелки

от важни мачове на Димитър Иванков, Гара Дембеле и други звезди, обувките на Даниел Боримиров от победата над италианския „Удинезе” с 2:1 и др. Най-ценният експонат обаче беше шампионската титла от 2009 г. Смяташе се, че в търга участват само правоверни левскари. Купата беше спечелена от бившия футболист на сините Христо Йовов, който предложи 22 000 лева и отнесе отличието.  
Оказва се обаче, че в наддаването Йовов е бил подставено лице на Бирмата. Станоев нямало как лично да участва в търга, тъй като едва ли някой е щял да погледне с добро око как прибира купата. Макар че Бирмата е футболен човек, той управляваше „Хебър” (Пазарджик) и „Миньор” (Перник) заедно с бившата си жена Лидия Станоева,

известна още като Лидка Скалата

Бил близък с доста треньори и играчи на „Левски”, които идвали на разпивка при него в „Кошарите”. Но пък е присъствал и в криминалните хроники.
Така след съдействието на Христо Йовов трофеят става притежание на Бирмата. Купата се е появявала в заведението му според очевидци. Дори имало екстра – клиенти можело да сърбат шампанско от нея.
В крайна сметка националният фенклуб начело със „София – Запад” решава да плати откуп на Бирмата за шампионското отличие. В преговорите Евлоги Станоев се съгласил на 15 000 лева, макар че излязъл на загуба от цялата работа.
Запалянковците веднага обявиха акция за набиране на сумата. Повечето пари за откупа дал Валери Божинов, съобщиха от националния фенклуб. „Валерко може да се държи като клоун, но има широко сърце и е истински левскар. Веднага е покрил огромната част от сумата”, разправят привържениците.
В момента трофеят се съхранява в националния фенклуб. От фейсбук страницата на Любо Младежа се разбира, че нямат абсолютно

никакво намерение да дадат купата в музея,

който беше открит на „Герена” преди две години. Фенклубът притежава 10% от акциите в „Левски”, но в същото време не признава за официална експозицията на стадиона. В нея огромната част от експонатите бяха осигурени от друга организация на привържениците – „Сини сърца”, които ги изкупуваха със собствени средства. „Клубен музей няма! Това е частна колекция на едни “левскари”, които се правят на по-големи левскари от всички останали”, заявява Младежа на страницата си. Той и групата му са в конфликт и със сегашните шефове на „Левски” Наско Сираков и Павел Колев, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече