Елитът в спортната акробатика идва за Световната купа в София

0

Най-добрите състезатели по спортна акробатика са заявили участие в Световната купа за мъже и жени, която ще се проведе в София от 23 до 25 април. Това е първото голямо състезание в този спорт след прекъсването от година и половина заради пандемията от Covid-19. 170 спортисти от 11 държави (Русия, Украйна, Казахстан, Израел, Германия, Франция, Испания, Беларус, Белгия и Азербайджан) ще си оспорват отличията в различните видове.

В надпреварата България ще има представители в два от тях. При смесените двойки на квадрата в „Асикс Арена“ ще излязат двукратната олимпийска шампионка за младежи Мариела Костадинова и нейният партньор Теодор Великов. В категорията тройки ще разчитаме на Анна Янкова, Йоана Джунева и Антоанета Манасиева.

„Очаквахме заявените участници да са малко. За радост, тези наши опасания не се оправдаха. Повечето от страните заявили участие са изявени в нашия спорт – доказали са се със своите специалисти, имат състезатели, които са многократни медалисти от световни и европейски първенства. Русия идва с четворка мъже, смесена двойка и женска двойка, които са световни и европейски шампиони от младежи до мъже и жени. Мъжката двойка на Германия е златен медалист от последните Европейски игри в Минск. Женската тройка на Белгия също са е многократен световен и европейски шампион. Видовете на Израел също са едни от най-добрите – в последните години те неизменно в призовата тройка на големи шампионати. Мога да кажа, че наистина световният елит идва в София и то за първи път след такова голямо прекъсване. С нетърпение очакваме да го видим. Да видим на какво ниво са всички и на какво ниво сме ние“, сподели генералният секретар на БФ Акробатика Недко Костадинов и допълни:

„България ще има представители в два от видовете. За съжаление едното от момичетата в женската ни тройката е с контузия, има скъсани връзки на коляното. Въпреки това, те ще участват, защото разчитаме на тях. Лекарите са категорични, че тя би могла да издържи, както тази световна купа, така и световното първенство. Операция може да се направи след тези състезания. При смесената двойка, също имаме леки контузии, но и те ще участват“, допълни Костадинов.

Успоредно със световната купа в „Асикс Арена“ ще се проведе и международен турнир за по-малките възрастови групи. В него заявки за участие са подали над 180 състезатели от 11 държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече