Ансамбълът с още две титли на СК в Баку, Калейн със злато с лента

0

6 медала, от тях три златни, един сребърен и два бронзови, спечелиха българските гимнастички във финалите на уредите на световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).

След титлата в многобоя, ансамбълът ни за пореден път доказа класата си, като спечели първите места и в двата финала. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова изпълниха перфектно композицията си, поставена на компилация от песни на Елица и Стунджи и заслужиха първото място с оценка от 45.600 точки (36.7 за трудност и 8.900 за изпълнение). Среброто взе петорката на Италия с 44.550 точки, а бронза стана притежание на състава на домакините от Азербайджан – 44.000 точки.

Във финала с три обръча и два чифта бухалки момичетата на Весела Димитрова и на Михаела Маевска представиха по безупречен начин съчетанието по музика от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян и с 43.150 отново се поздравиха със злато. Второ сребро в тези финали спечели ансамбълът на Итилаия – 41.900 точки, а бронзът отиде при гимнастичките на Беларус – 39.850 точки.

В индивидуалното Боряна Калейн беше недостижима във финала с лента. Възпитаничката на Мариана Памукова буквално отнесе конкуренцията и с 24.300 точки стъпи на най-високото стъпало на подиума. Втората ни представителка в този финал Катрин Тасева също си заслужи място на стълбичката – броз с оценка от 21.500. Между двете българки застана Алина Харнаско (Беларус) – 23.450 точки.

Във финала с бухалки Боряна Калейн спечели среброто с 27.400 точки. Пред гимнастичката на „Левски Триадица“  се класира единствено Линой Ашрам (Израел) – 27.800 точки. Трета е Лала Крамаренко – 27.150 точки.

Топ гимнастичката ни допълни колекцията си от медали от този турнир и с бронз във финала с топка. За съчетанието, поставено на песента „Вечерай Радо“, българката получи 26.100 точки. Със същата оценка е и Даря Трубникова (Русия), но тя има по-висок резултат за изпълнение – 9.100 срещу 8.750 за Калейн. Първи златен медал в кариерата си от световна купа спечели италианката Александра Аджурджукулезе, която триумфира в този финал с 26.350 точки.

В изпълненията с обръч победителка стана Линой Ашрам (Израел) с 27.150 точки, следвана от Лала Крамаренко (Русия) с 26.850 точки и Алина Харнаско (Беларус) с 26.600 точки. Катрин Тасева се класира на пето място с 25.300 точки.

Така равносметката за България от турнира от световната купа в Баку е 8 медала  – 4 златни (три за ансамбъла, един на Боряна Калейн), 2 сребърни (на Боряна Калейн) и 2 бронзови (един на Боряна Калейн и един на Катрин Тасева).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече