България ще има участници на пет финала на Световната купа по спортна гимнастика във Варна

0

България ще има участници на пет финала при мъжете и жените на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. Йордан Александров намери място сред най-добрите осем на успоредка и висилка, Димитър Димитров е финалист на земя и прескок, а Елизабет Николова ще играе на финала на греда. Александров затвърди доброто представяне на националния отбор, след като получи седми оценки в квалификациите на успоредка с 13.800 точки и на висилка с 13.600 точки. Теодор Трифонов се нареди 18-и на висилка с 12.600 точки, а Дейвид Хъдълстоун е 15-и на успоредка с 13.300 точки и 10-и на прескок с 13.900 точки.

„Много съм доволен, четири финала не са никак малко. Конкуренцията на състезанието е много силна“, коментира за БТА старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев.

Първи в квалификацията на висилка е Роберт Творогал (Литва) с 14.650 точки, а с най-висока оценка в пресявките на успоредка е Иля Ковтун (Украйна) – 14.850 точки. Димитър Димитров също прави много силно участие на Световната купа. Той се класира за втори финал, след като влиза със седми резултат на прескок – 14.075 точки.

Ден по-рано българинът си осигури участие и сред осемте най-добри на земя, където също е седми. Димитров беше финалист на земя и на европейското първенство в Базел (Швейцария) преди месец, където завърши седми. Варна донесе късмет и на ветерана Мариян Драгулеску. 40-годишният румънец, носител на осем световни титли, също ще участва във финала на прескок, след като даде шеста оценка в пресявките – 14.125 точки. Първи е представителят на Азербайджан Иван Тихонов с 14.550 точки.

При жените на земя българката Виктория Чакова е 17-а с 11.650 точки, а първа в квалификациите е русинята Уляна Перебиносова – 13.150 точки. На смесена успоредка първа е Ирина Комнова (Русия) с 14.450 точки, Валентина Рашкова (България) се нареди 23-а с 11.000 точки, а Чакова е 25-а с 10.250 точки. България ще има финалистка при жените – Елизабет Николова на греда, която получава „уайлд кард“ като представителка на домакините. Финалите на Световната купа във Варна са в събота и неделя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече