България без медали във финалите на уреди при жените на ЕП във Варна

0

Боряна Калейн и Катрин Тасева останаха без медал на финалите на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Европейската вицешампионка от многобоя Боряна Калейн доспусна неточности и спести елементи в част от съчетанията и остана четвърта на бухалки (27.775 точки), шеста на топка (26.350 точки) и седма на обръч (26.600 точки).

„Определено по-слабо представяне, отколкото в многобоя. Многобоят ми беше по-важен, защото това е по-близкото до състезанието на олимпийските игри, така че се радвам как завършва това състезание. Конкуренцията е огромна, това са същите конкурентки, които ще бъдат на олимпиадата и се радвам, че бяхме заедно тук. Не обичам никога да мисля, че бих се върнала да променя нещо. Грешките се случват, за да мога в бъдеще да не ги допускам. Бих работила повече, за да няма такива грешки на олимпиадата“, каза Калейн след финалите днес.

Тасева се нареди пета позици във финалите с бухалки (27.500 точки) и лента (22.100 точки), шеста е с обръч (26.600 точки) и седма с топка (26.050 точки).

 „Смятам, че направих едно много силно състезание, много бях смела, много добра тренировка за олимпийските игри. Показах една много добра форма и че мога да се боря за медали. Конкуренцията не ме изненада с нищо, всички са в много добра форма, изключително впечатлена съм от състезателките на Беларус. Респект към Харнаско, която след толкова тежка травма се възстанови, направи толкова силни състезания и играе по този начин. Наистина конкуренцията е убийствена, но ние се борим и мисля, че имаше реални шансове“, каза Тасева след състезанието.

Във финалите гимнастичките имаха право да изберат свои любими песни, с които да поздравят фенове в залата.

„Имахме право на избор да изберем тези песни за финалите. Избрах четири български песни, всяка една свързвам с много лични и емоционални за мен моменти. Беше хубаво, беше много хубаво за последно да изляза пред родна публика. Най-емоционални за мен бяха финалите, просто много беше хубаво“, добави грацията.

Последното състезание в кариерата на Тасева ще бъде олимпиадата в Токио.

„Сега забравяме това, което се е случило тук – то вече е минало, продължаваме с нови сили. Следващата седмица продължаваме с подготовката за олимпиадата, остана много малко време. Имаме едно състезание в Москва, не съм сигурна дали ще участваме в Минск. Заминаваме по-рано за Токио, там ще имаме лагер и общо взето предстоят два тежки месеца“, каза още Катрин Тасева.

Дина Аверина успя да се реваншира за третото място в многобоя и спечели три златни и един сребърен медал на финалите, въпреки че играе с контузия на кръста. По-малката сестра от клана Аверени  беше оценена с 28.350 точки за изпълнението си на обръч, на топка взе 28.850 точки, във финала с лента грабна първото място с 24.700 точки.

На бухалки европейска шампионка стана Линой Ашрам (Израел) с 28.500 точки, следвана от Дина Аверина (Русия) с 28.200 точки и Анастасия Салос (Беларус) с 27.800 точки.

Ашрам прибави към колекцията си и  сребърните медали на обръч и на топка съответно с 27.850 и с 28.600 точки.

На обръч трета е Анастасия Салос (Беларус) с 27.650 точки, а на топка бронзовото отличие извоюва нейната сънародничка  Алина Харнаско с 28.500 точки.

На лента втора и трета са съответно Алина Харнаско (Беларус) с 23.200 точки и Арина Аверина (Русия) с 22.600 точки.

От 13.00 часа започват финалите при ансамблите с пет топки и с три обръча/два чифта бухалки с участието на България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече