Министър Кузманов: Фирма, свързана с Божков, е печелила редовно обществени поръчки на БСТ

0

Българският спортен тотализатор е бил в лошо финансово състояние през последните години. Това констатира служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов в отчет на дейността си до момента. Той цитира данни от вътрешния одит, който обхваща периода от 2016 година до първото тримесечие на 2021-ва включително.

До 2019 г. финансите на тотото са били влошени, то е било на загуба. По неговите думи, като една от причините за това трябва да се разглеждат завишените средства, заделяни за спорт към Министерството на младежта и спорта.

Кузманов допълни, че правят впечатление разходите за външни услуги и допълни, че много от тях са били печелени от консорциума „Галоа“, в който влизат фирмите „Декарт“ и „Ай Си Ес“, или само от „Декарт“, в която съсобственик е Васил Божков. Той все още се укрива в Обединените арабски емирства, а „Декарт“ попадна в списъка „Магнитски“.

„Ако не беше излязъл този закон, министерството още нямаше да има електронен подпис, с който да проверява“, вметна той.

Допълнително служебният министър обвини предшественика си Красен Кралев, че по едно и също време правителството, на което е бил член, се е борило с Божков и срещу него е имало повдигнати обвинения от прокуратурата, а той от своя страна е имал договорни отношения с него.

„Нещата започват да придобиват криминален вид за някои дейности в министерството. Фалове и щети са нанасяни на държавата“, обобщи Кузманов.

На въпрос дали ще има персонални последствия, министърът обясни: „Има процедури по смяната на бордове в дружества, ще чуете подробности до няколко дни.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече