Исторически успех за България в спортното катерене

0

Има спортове, в които златото е задължително за България – дисциплини с традиции, развити школи и поколения състезатели, които с дългогодишен труд за наложили името на страната ни като победител. В един от най-модерните напоследък спортове в света обаче – спортното катерене, нашите състезатели едва сега набират скорост, макар основите за това да са поставени далеч назад във времето, разбира се.

Най-големият успех на български състезател досега е записан през 2005 г., когато Ивайло Кръстев постига 4 място в кръг от Световната купа за мъже и жени в дисциплината “трудност”, провел се във Велико Търново. В крайното класиране от всички кръгове на Купата 29-годишният варненец постига 19 място, а същата година става 23-и на Световното първенство в Германия. Зад тези успехи стоят 13 години катерене и тренировки – в залата и на скалите (през 1997 г. Ивайло изкатерва най-трудния маршрут, минаван дотогава в България – “Джакпот”, 8b, а в следващите години преминава над 60 линии с категория на трудност над 8а).

Алекс и Ивайло Радков-Фазата

В следващите години идва ново поколение катерачи, които постепенно започват да жънат успехи на европейско и световно ниво – Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Боян Киров, Петър Иванов, Матей Мицев, Николай Ангелов и др. Те растат с постиженията на своите връстници от Европа, Америка и Азия, зад които стоят солидни спонсори, следят в социалните медии техните успехи, а треньорите им съумяват да “хванат” тази инерция и да я насочат в правилната посока, успявайки да убедят своите възпитаници, че те също имат заложбите да се наредят до „големите“ в този спорт.

Започва голямото “нахъсване”

успоредно с бума в развитието на този спорт в Европа и света, а резултатите не закъсняват. България излиза на европейската и световната сцена, и дори участва в дебюта на спортното катерене на Олимпийски игри – Олимпиадата за юноши и девойки в Буенос Айрес през 2018 г., когато софиянецът Петър Иванов завоюва шестото място. Той става два пъти европейски шампион по боулдър, три пъти носител на Европейската купа и бронзов медалист на Световно първенство в комбинираната дисциплина.

През 2019 г. плодивчанката Алекс Тоткова става трета на Световното първенство за юноши и девойки в Арко, Италия. Започнала да се катери на 8-годишна възраст и само две години по-късно преминала първия си маршрут 8а+, Алекс преживява една стремглаво развиваща се спортна кариера, вървяща само във възходяща посока. През 2020-а, на 15-годишна вързаст, става първата българка, изкатерила маршрут с категория на трудност 9а. Тренира основно със своя съгражданин и една година по-малък от нея Николай Русев, който пък в рамките на една година, на 14-годишна възраст, изкатерва две 9а-та, а после неколкократно постига челни места в състезанията, включително златен медал на Европейската купа за юноши и девойки в Австрия през май тази година.

Българи в Шамони

И докато Ники Русев все още се състезава при младежите, тази година Алекс Тоткова, вече 16-годишна, доби правото да се “хвърли в дълбокото”, при жените, където конкуренцията е безмилостна, а всяка една допълнителна година във възрастта означава една допълнителна година тренировъчен и състезателен опит.

В края на юни Алекс дебютира при жените на Световната купа в дисциплината “трудност” в Инсбрук, Австрия и зае 18 място. Няколко дни по-късно, в началото на юли, на Световната купа във Виларс, Швейцария зае 6 място, а на 13 юли постигна и първия си подиум – бронзов медал на Световната купа в Шамони, Франция.

Докъде ще стигне – зависи от самата нея, от усилията, които треньорите й полагат, и не на последно място – от финансовата подкрепа, която тя и треньорите й се надяват да получат, за да могат да заплатят нейното и на другите състезатели от националния ни отбор участие в състезанията на европейско и световно ниво.

Топ за Алекс

Следващото участие на Алекс е на 17 и 18 юли в Бриансон, Франция, където ще се проведе четвъртият кръг от Световната купа в трудността при жените.

Успех!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече