Олимпийската шампионка Стойка Кръстева била жертва на тежки интриги (Подробности)

0

Олимпийската ни шампионка по бокс Стойка Кръстева в миналото си е станала жертва на тежки интриги, заради които е била на крачка да хвърли кърпата и да зареже бокса. 35-годишната състезателка от Добрич триумфира със златния медал в Токио 2020 след пет поредни победи, последната във финала с 5:0 гласа срещу туркинята Чакъроглу.

„Цяло чудо е, че Стойка въобще остана на ринга след калния номер, който й погодиха да не играе на предишната олимпиада в Рио. Добре, че беше мъжът й Борил да я разубеди, иначе сега щяхме да гледаме златния й медал през кръв макарон“, разкриха пред „Уикенд“ близки до семейството.

Какво всъщност се случва със Стойка в навечерието на игрите в Рио преди пет години? Тогава боксьорката е в отлична форма, и вече има зад гърба си една европейска титла и сребърен медал от световно първенство. Нейна съперничка за участието на олимпиадата е Станимира Петрова – бивша състезателка по таекуондо, световна и европейска шампионка. Но само една от двете ще трябва да представя България в Рио, тъй като единствената категория тогава е до 51 кг. В крайна сметка заминава Станимира. А Стойка и нейният треньор Павел Сяров реват на умряло в София, че са

били прецакани много подло

Оттогава двете ни елитни състезателки са в тежка конфронтация, а сега на игрите в Токио 2020 въобще не си говорели и се разминавали като бързи влакове.

Всичко започва в края на 2015 г., когато избират Стойка да се бие на предолимпийския турнир в Бразилия. Уж всичко било готово, но в крайна сметка Българската федерация по бокс въобще не я пуска да замине.

„Бяха одобрени само осем души от целия свят, които да участват на този турнир. От федерацията ми изпратиха документите, защото аз бях одобрена. След това ми отказаха с оправданието, че е трябвало да имаме равни права с колежката ми Станимира Петрова. Което само по себе си според мен е ненормално. Въобще,

след идването на Станимира целият колектив се разби,

оплаква се Стойка.

Няколко месеца по-късно чиновниците от собствената ни федерация я прецакват и на турнира „Странджата“ в София. Това е другото важно състезание, от което ще се решава дали тя или Станимира ще замине за Рио. Този път номерът е чрез манипулиране на жребия. И двете се водят с фамилията Петрова, тъй като Стойка още не е омъжена и носи моминското си име. При тегленето на жребия се оказва, че Стойка ще се бие чак на втория ден. А Станимира трябва да излезе на ринга още в първия ден срещу боксьорка от Тунис. Протоколите с цялата програма на турнира са раздадени на всички треньори, съдии и официални лица. В тях ясно си пише коя боксьорка кога се бие.

Така в първия ден на „Странджата“ Стойка провежда тежка тренировка с наставника на мъжете Димитър Мутафов, а после отива в залата да гледа битките като зрител. Изведнъж обаче българските организатори й казват, че

веднага трябва да излиза и да се бие с тунизийката

На електронното табло също пишат нейното име. Оправдават се, че уж станала грешка заради почти еднаквите имена на Стойка Петрова и Станимира Петрова.

Пред близки Стойка споделя, че цинизмът на нашите стигнал дотам да й кажат бързо да си намери гащи, потник и предпазна гума за зъбите от някоя друга боксьорка, и да се качва на ринга.

Стойка отказва – нито си носи екипировка, нито е в състояние въобще да се боксира след тренировката по-рано. В същото време Станимира вече загрява отстрани по екип и с ръкавици, но така и не връщат стария жребий. В крайна сметка днешната ни олимпийска шампионка не играе въобще на „Странджата“. Скандал с жребия имало и на турнира „Балкан“.

Фарсът стига дотам, че организират спаринг между Стойка и Станимира, за да определят кой ще ни представя в Рио. Битката се провежда в пълна секретност – до залата не са допуснати нито журналисти, нито треньори и състезатели. Двете играят на закрити врати и под охрана.

За въпросния двубой Павел Сяров свидетелства пред медиите: „Преди спаринга са били събрани всички съдии. Обяснено им е било, че Станимира ще бъде посланик на България в женския бокс. Да го имат предвид по време на съдийството на мача. Някои хора си го признаха пред мен лично“. Стойка добавя, че Станимира незаслужено била обявена за победител, и така получила квотата за Рио. Там тя отпадна още в първия кръг. Същото стана и сега в Токио 2020, макар че я брояха сред фаворитите в категорията.

„Има запис във федерацията на въпросния спаринг, аз също разполагам с него. Смятам, че дори и обикновеният човек, който не разбира от бокс, би видял кой е победител в тази среща”, заяви тогава Петрова, която от

получава боксовата централа обвинения, че се „фръцкала“

Двамата тогава сочат като свои душмани шефовете на федерацията Красимир Инински и Емилия Груева. Защо обаче ще лансират така една състезателка пред друга? Говори се, че зад Станимира стоял високопоставен спортен шеф, по чието разпореждане са действали. Дали е вярно или не, това само те си знаят.

Огорчена, по-късно Стойка обяви, че хвърля ръкавиците и приключва с бокса. Точно тогава обаче се намесва бъдещият й съпруг Борил, който успява да я разубеди. На европейското в София през 2018 г. тя печели титлата до 54 кг, а същата вечер получава предложение за брак. Именно Борил я мотивира, че не всичко е загубено и има последен шанс в Токио 2020. Така Стойка Кръстева се завръща на ринга, за да триумфира като петия български олимпийски шампион по бокс. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече