Какво представляват енергийните храни?

0

Изпитвате ли непреодолимо чувство на умора, сънливост и загуба на енергия до обяд или още по-лошо – веднага след събуждане? Очевидно ви липсва енергия. За да я получите, изобщо не е необходимо да пиете n-та чаша кафе или да прибягвате до помощта на енергийни напитки. Много по-разумно е да преразгледате диетата си и да премахнете от нея храни, които крадат жизненост и енергичност, и да добавите тези, които носят такава.

Жизнена енергия: от къде и как да я набавим?

Традиционно човешкото тяло се зарежда с енергия от протеините, мазнините и въглехидратите, открити в храната. В идеалния случай човек трябва да се придържа към съветите на диетолозите относно съотношението им в ежедневното меню. Тогава той ще се чувства активен и весел през целия ден. Но трудността идва оттам, че хората от различните професии се нуждаят от различно количество енергия, а преяждането е изпълнено с много рискове и води до затлъстяване. Затова най-често можете да си помогнете, без да навредите на себе си като въведете в диетата си енергийни продукти. При оцеляване в дивата пустош или гора, енергийните храни са от първостепенна важност за организма на иначе жадния и пригладнял войник или цивилен загубил се в непознати местности.

Неистовият темп на съвременния живот, желанието за успех навсякъде, както и физическата активност, например при посещение на фитнес, стимулират производството на хормони, включително тези, свързани с храносмилателните процеси. В резултат на това последните работят с пълен капацитет, докато мозъкът и нервната система правят всичко възможно да наваксат. Просто защото не получават достатъчно хранителни вещества, които подобряват дейността им. И вместо чувство на удовлетворение и желание за покоряване на нови върхове, те водят до желание за възможно най-скорошно заспиване.

Липсата на сън, стресът, консумацията на алкохол и тютюнопушенето се отразяват негативно на енергийните доставки на организма. В същото време редовните упражнения, контрастните душове и правилното хранене, включително добрата закуска, имат обратен ефект. Основното е, че в менюто няма място за мазна и висококалорична храна, тъй като тя се нуждае от продължителна обработка, от която мозъкът и нервната система страдат съответно. В допълнение, храни с високо съдържание на захар също трябва да се изключат, те осигуряват прилив на енергия, но не за дълго. Това е така, защото захарта допринася за повишеното производство на адреналин и инсулин, което спира веднага, когато се изчерпят резервите му и оставя след себе си още по-силно чувство на сънливост. Същото важи и за кафето и напитките, съдържащи кафе, включително енергийните такива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече