Екстремните спортове 17-23 октомври 2021

0

Планинският бегач Калоян Пейчев – Кофето направиопит за нов рекорд по най-дългия туристически маршрут у нас – Ком-Емине. Стартът от връх Ком беше в 5:10 в четвъртък, 21 октомври. За да постави рекорд, Калоян трябваше да измине трасето от 560 км за по-малко от 4 дни и 8 часа. Толкова е най-доброто време, записано досега – през 2018 г., от Божидар Антонов.  
След 3 денонощия със силни ветрове в неделя преди обед Калоян и екипът му решиха да прекратят опита на Агликина поляна в Сливенския балкан.
И тази година имаше няколко опита да бъде подобрен рекордът по Ком-Емине, но всички завършиха с неуспех, тъй като това е голямо предизвикателство, което зависи не само от отличната физическа и психическа форма, но и от метеорологичните условия, а не на последно място и от късмета на претендентите.
Калоян и Наталия ВеличковаКалоян и Наталия Величкова
Рекорден брой млади катерачи участваха в Държавното първенство по спортно катерене в дисциплината „боулдър“, което се проведе в края на миналата седмица в София. 136 състезатели от 11 клуба в страната мериха сили. Най-много медали взе столичният клуб „Алтиус“, следвани от НСА, София, „Варнаклайминг“ и „Трапезица“, Велико Търново.
Държавното първенство по скално катерене ще се проведе на 30 и 31 октомври край Враца. Традиционната годишна катерачна среща беше първоначално насрочена за 9 и 10 октомври, но заради неподходящите меорологични условия беше два пъти отлагана. Срещата се провежда веднъж годишно, на различен обект в страната, като целта е да събере любители на този екстремен спорт от различни клубове, а също и да популяризира катеренето. Всяка година организаторите разбработват нов обект или откриват нови сектори към вече съществуващите – с нови и разнообразни като категория на трудност маршрути. Северната стена на МатерхорнСеверната стена на Матерхорн
Италианският алпинист Симон Меснер и партньорът му по свръзка Мартин Зиберер направиха повторение на легендарната линия на Валтер Бонати по Северната стена на Матерхорн. През 1965 г. Бонати изкатерва сам, и то през зимата, маршрута и с това слага край на алпийската си кариера. Тогава изкачването му отнема няколко дни. Меснер-младши и Зиберер – вече със съвременна екипировка, с повече информация и в свръзка, преминават линията за по-малко от ден, за 19 часа. Двамата са тръгнали в 4 ч. сутринта от Цермат, след 5 часа подход са пристигнали в основата на стената, изкачили са върха преди полунощ, а после са се спуснали до залона Солвей в 2 ч. през нощта.Симон МеснерСимон Меснер
Разбира се, макар и с всички екстри на съвременния алпинизъм, двамата са били далеч от зоната на комфорт – например, не са могли да приемат абсолютно никакви течности, тъй като водата им замръзнала, а през това време са изкачили 3000 вертикални метра
Меснер-младши и Зиберер вече имат редица стойностни изкачвания. Например, през 2018 г. записаха премиерно изкачване на шестхилядник в Каракорум, Пакистан, а миналата зима направиха първо изкачване на техничен маршрут в родния си Тирол. 
Симон Меснер нарече сегашното изкачване „ментално предизвикателство, несравнимо с нищо друго“. Той беше официален гост на тазгодишното издание на Банско филм фест, а слушателите ни ще чуят интервю с него идната седмица.
Двамата французиДвамата французи
Двама френски алпинисти откриха забележителен нов маршрут по неизкачваната Северна стена на седемхилядника Чамланг (7319 м) в Непал. Изкачването на Benjamin Védrines и Charles Dubouloz по диретисимата е било в алпийски стил, за 4 дни, като двамата са се спуснали от запад. Линият е наречена „À l’ombre du mensonge“ (1610 м, WI5+, M5+, 90º, ED).
През 2019 г. двама чехи – Марек Холечек и Зденек Хак, изкачиха върха по Северозапдната му стена, но Северната му стена не беше изкачвана досега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече