Кой и защо извади Златните момичета от световното? (Руски депутат води гадна кампания срещу българските грации)

0

Мощен скандал се завихри около оттеглянето на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика от световното първенство в Япония. Депутатът Дмитрий Свищев, шеф на парламентарното събрание по физкултура и спорт, директно обвини Златните момичета, че нарочно са отказали участие в шампионата, за да не загубят сега от рускините. Нашите грации грабнаха златото на олимпийските игри в Токио по-рано това лято под носа на „Сборная”, и сега онези очакваха да си го върнат.

Само че ансамбълът ни напусна шампионата в последния момент заради контузия на гимнастичката ни Лаура Траатс. Кой и защо всъщност извади ансамбъла ни от световното?

Гадната атака на Дмитрий Свищев по медиите в Москва почна с това, че българските състезателки са се уплашили да не загубят този път. „След като нашите руски гимнастички потвърдиха участието си на световното първенство, на българките им стана ясно, че няма да спечелят нищо. Те разбират, че сега съдийските машинации няма да минат. А не са готови да загубят”, каза Свишчев. Същият тип водеше

руската пропаганда срещу българския ансамбъл

и на игрите в Токио 2020. След като нашите станаха олимпийски шампионки, този депутат и шефката на рускините Ирина Винер вдигнаха чудовищен скандал. Те изкараха едва ли не, че уж съдийките подарили златото на България. В което всъщност нямаше нищо вярно. Най-малкото поради това, че всички неутрални коментатори признаха – олимпийската ни титла е била напълно заслужена спечелена. Само че дуетът Свишчев – Винер и до днес кряка, че са били ощетени, пише „Уикенд“.

Но защо всъщност Златните момичета се отказаха от участие само два дни преди началото на световното първенство, след като вече беше пристигнал в японския град Китакюсю? Според официалната версия,

гимнастичката ни Лаура Траатс има дискова херния,

която се изострила, след като съставът ни вече е в Япония. В интерес на истината, за „лека травма в процес на лечение” на 22-годишната ни грация с баща холандец и майка българка, съобщи още преди три седмици генсекът на федерацията Росица Атанасова.

Шефката на централата Илиана Раева обясни защо не са имали резервна състезателка. По правилник, ако заявят резерва, тя трябва да участва в поне едно от двете съчетания. „До вчера Лаура не е имала проблем да играе. Нашият щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание. Затова и няма резерва с тях!”, заяви Илиана.

Верен на точната и проверена информация, „Уикенд” погледна

какво всъщност гласи регламентът на световното

Оказа се, че има два правилника – един генерален и втори технически. В първия пише само, че ансамбълът има право на резервна състезателка и толкова. Но в техническия изрично е указано, че ако отидем с шест гимнастички, резервата трябва да играе в едно съчетание. Точно както казва и Илиана.

От руския лагер обаче твърдят, че е несериозно и обидно да тръгнеш за световно първенство без резерва. Петкратната световна шампионка Яна Батиршина каза, че вероятно наистина се касае за контузия на Лаура Траатс. „Такива неща се случват нерядко. Но е обидно, че българките най-банално не са взели в Япония резервна състезателка. Откровено казано, жал ми е за тях. Това реално е един от най-силните отбори, от главните фаворити. Сигурна съм, че са горели от желание да хвърлят ръкавицата към Русия”, твърди Батиршина.

Други източници казват, че става въпрос за двойна

акция на гимнастическите федерации на България и Израел

Именно състезателките от тези две страни бяха атакувани от устата рускиня Ирина Винер на олимпийските игри през август. Много гадно се получи не само с нашите Златни момичета, но и с израелката Линой Ашрам. Тя спечели титлата в конкуренцията на руските сестри Аверини. Ашрам изпревари в индивидуалния многобой Дина Аверина, макар че направи грешка в съчетанието с лента. Това сложи край на две десетилетия пълна доминация на рускините. Винер рева като мечка и затрупа организаторите с жалби, които бяха отхвърлени до една. Сега се очакваше, че Дина Аверина ще вземе реванш на световното. Само че Израел

отказа участие „по професионални съображения”

Наш източник от гимнастиката твърди, че е напълно възможно и българките, и израелките да са се отказали съвсем умишлено. „Ясно беше, че съдийките този път ще набутат аванта на рускините, за да се кротне Ирина Винер. Ако тя беше вдигнала още един такъв скандал сега в Китакюсю, това щеше да доведе до големи сътресения в художествената гимнастика. Затова и Илиана Раева, и треньорката на Израел Елла Самофалова са предпочели отборите им да не играят. Били са наясно, че присъдата им вече е прочетена и

ще видят първото място през крив макарон,

дори и да го заслужават, а може да ги режат и за второто”. Отказът им бил и нещо като предупреждение към шефовете на световната централа ФИГ, че ако не се съобразяват и с нас, а само с капризите на Ирина Винер, няма да им участваме в част от състезанията. А рускинята, освен че е влиятелна, има и огромна мощ от власт и пари. Тя е съпруга на милиардера от Узбекистан Алишер Усманов, човек от кръга олигарси около Владимир Путин и стар партиен кадър от соца, лежал обаче известно време в затвора.

Двата отказа на България и Израел удариха здраво по имиджа на световно първенство. Цялата интрига около разчистването на сметките от Токио 2020, която се очакваше от всички любители на художествената гимнастика, отиде по дяволите. А друг шанс за рускините да си го върнат просто няма да има. Причината е, че в края на годината българският шампионски ансамбъл се разпуска и идват нови гимнастички.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече