Екстремните спортове 14 – 20 ноември 2021

0

Николай Русев изкатери вероятно най-високата категория боулдър, с която български катерач се е справял досега – “Deutschland Meutschland” 8C, в Рила, включващ 24 трудни и дълги движения, а 15-годишният пловдивчанин му е направил първо преминаване. Ники сподели, че след това се е чувствал уморен, но мисълта, че му предстоят 5 дни онлайн обучение, затворен вкъщи, му е дала сили да се раздаде на скалите докрай. Затова младият катерач, който по-рано тази година стана световен шампион при юношите в дисциплината „боулдър“, се е справил още същия ден с още един боулдър проблем от висока категория в Рила – „Apche SDS“ 8A+. Кирил Николов - ДизелаКирил Николов – Дизела
Кирил Николов – Дизела зае 10 място в Европейското първенство по скайрънинг в дисциплината „скай“. Състезанието се проведе в събота, 20 ноември, в Сао Педро до Сул, северната част на Португалия и беше последната голяма надпревара в този спорт за годината. Участваха бегачи от 20 държави, включително световни шампиони и най-добрите спортисти от Световните серии на скайрънинг.
Трасето беше дълго 35 км, с 3500 м денивелация. Първи финишира норвежецът Stian Angermund, с време 3:42:45, втори – италианецът Cristian Minoggio, а трети – Jordi Alis Sanchez от Испания.Другият български бегач, който също застана на старта в Португалия – Александър Спасов, падна в началото по трасето и прекати участието си на 16-ия километър. 
Тримата украинциТримата украинциТрима украинци предизвикаха възхищение в алпийските среди по света с изкачването си на връх Анапурна III по Югоизточния му ръб. Върхът е висок 7555 метра, а това е постижение, към което са се стремили някои от най-силните алпинисти в света в продължение на 4 десетилетия. Никита Балабанов, Михаил Фомин и Вячеслав Полежайко са осъществили изкачването в алпийски стил, за 18 дни, а маршрутът включва опасни сераци, ронлива скала, катерене по лед и 3000 м денивелация. Последният опит на Анапурна III е направен през 2016 г. от австрийците Давид Лама, Хансьорг Ауер и Алекс Блумел, които спират на около 6500 м заради силна буря.Никита Балабанов, Михаил Фомин и Вячеслав Полежайко вече са били номинирани за една от най-престижните награди в алпинизма – „Златен пикел“, през 2014 г., за изкачването си на шестхилядника Langshisha Ri (6412 м). Две години по-късно Балабанов и Фомин спечелиха „Златен пикел“ за премиерното си изкачване на маршрут по Северозападния ръб на седемхилядника Талунг (7348 м). Анапурна 3Анапурна 3И още едно стойностно изкачване – чехите Зденек Хак и Якуб Кача изкачиха Ама Даблам по впечатляващата му вертикална западна стена. Двамата са преминали Американската диретисима и са се върнали в Базовия лагер за общ 4 дни. 
Младият пакистански алпинист Саджид Садпара беше евакуиран в района на Еверест. Той участва в експедиция, чиято цел е да намери път към Лагер 1, заобикаляйки ледопада Кхумбу. Според пакистански медии Саджид, който е син на знаменития пакестански алпинист Али Садпара, е получил нервен срив, а според други инфрмации състоянието му е следствие на височинна болест. Саджид е в болница в момента, а по-нататъшното му участие в експедицията все още не е ясно. В плановете му за тази зима е да се включи в екипа на Симоне Моро и Алекс Чикон, които ще направят нов опит за зимно изкачване на Манаслу.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече