Защо никога не показват секретния ВАР?

0

Повече от половин година в българското първенство се ползва системата за видео арбитражВАР за улеснение на съдийството. Нашият обаче май се оказа по-калпав от западния, тъй като редовно играчи и треньори се оплакват от съдийски грешки и най-вече от хората, които отговарят за ВАР. Последният бе Стойчо Младенов, който нападна Георги Кабаков, понеже не преразгледал съмнително положение за дузпа в полза на ЦСКА.

В случая преценката на Кабаков е субективна, но повдига възлов въпрос. Как зрителите да вярват на вараджиите, като никога не са ги виждали? Откакто тръгна ВАР в Първа лига, нито веднъж телевизията, която излъчва първенството, не показа дори бегъл кадър – къде е тази стая, колко екрана има в нея и колко души ги следят?

На практика се показват единствено случаите, в които главният рефер отива на пистата, за да погледне спорното положение и сам да вземе решение за отсъждането.

Вероятно мнозина помнят как при въвеждането на ВАР в големите първенства преди началото на всеки мач телевизионните камери показваха малката стая с десетки монитори, където неколцина рефери следят за съдийските пропуски, пише „Уикенд“. Имаше и практика при най-спорните положения да пускат картина от ВАР стаята, докато съдиите нищят ситуацията.

С времето това отпадна, но поне се доказа, че наистина има хора, които надзирават мачовете от дистанция. По нашенски обаче в българското първенство всичко оставя в сянка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече