Свалят Боби Михайлов заради далавера с държавни пари (144 000 лева откраднати покрай Евро 2015)

0

Бъдещият кабинет на Кирил Петков ще се намеси във футбола ни още през януари, научи „Уикенд”. Тогава се очаква новият спортен министър, за чийто пост се спряга адвокатът Радостин Василев, да отнеме спортния лиценз на БФС. Повод е откровената кражба на 144 000 лева държавни пари. Боби и хората му са злоупотребили с тази сума покрай провеждането на европейското първенство за юноши в Бургас през 2015 г. И все още дори не са върнали парите.

Как е извършена далаверата? За европейското държавата дава на БФС над 800 000 лева. От тях 300 000 са платени за ползване на стадион „Черноморец” в Бургас. В договора пише, че на въпросното съоръжение ще се провеждат мачове, и то на осветление. Също така е фиксиран наем за стаи на съдиите и на делегата на УЕФА.


Само че на стадион „Черноморец” не са провеждани никакви мачове. Няма и как, тъй като по онова време стадионът тъне в бурени, а теренът става само за тренировки. Никога там не е имало и осветление, че да го плащат. А самият договор е сключен с продължителност, надхвърляща с три седмици продължителността на европейското първенство.


След тези разкрития инспекторатът на спортното министерство направи проверка и изиска обратно сумата от 144 000 лева. Боби Михайлов и хората му дори са били викани в следствието, за да дават показания кой и как е цапардосал парите. Всеки прехвърлял вината на другия, научи „Уикенд”. В крайна сметка парите така и не били възстановени. Когато Боби се върна на власт през пролетта на тази година, отново изрично забранил сумата да се връща на държавата.


По информация на „Уикенд”, тази история отново ще бъде извадена на бял свят в началото на следващата година от правителството на Кирил Петков. Самият той вече заяви, че в битките по върховете на футбола ни подкрепя опозицията начело с Димитър Бербатов.

Говори се, че папката с бургаската афера ще бъде изтупана от праха. А заради злоупотребата с държавните пари, спортното министерство ще отнеме лиценза на БФС да организира футболното първенство. Така Боби ще бъде притиснат да си подаде оставката. Освен това щели да се разследват и харчовете на държавни пари покрай европейското първенство за девойки, проведено през 2019 г. в Добрич и Албена.


За тези намерение вече се знаело и във футболния съюз. Уплашен за мястото си, вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков го удари на заплахи. „На вниманието на кандидат министър-председателя и на кандидат министъра на спорта. Уважаеми господа, долу лапичките от българския футбол! Който се е заял с футбола, хубаво не е видял! Ако има намеса в българския футбол от държавно ниво, ние ще сезираме ФИФА и УЕФА“, изрева Лецата. Сливенският плешунгер прибира от БФС стотици хиляди евро, за да организира съдийски семинари в хотела си в Сливен. Но ако Боби падне от власт, и неговото кранче ще пресъхне.

В момента Бербатов и останалите опозиционери се опитват да свикат избори на 12 март, за когато има насрочен конгрес на БФС. Те събират подписи от клубовете, за да вкарат в дневния ред точка за избор на ново ръководство. От лагера на Боби пък на свой ред карат клубовете да подписват декларации, че не искат да има избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече