Стойка Кръстева получи „Златна ръкавица“

0

Искам децата да станат добри българи и шампиони. Това заяви олимпийската ни шампионка в бокса Стойка Кръстева на пресконференция в Пресклуб България. Тя бе наградена със „Златна ръкавица“ за изключителен принос към българския спорт и по повод прекратяването на състезателната й кариера. 

На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, председателят на спортен клуб Локомотив Даме Стойков и личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.

„Това е един дългогодишен труд. Децата се разрастват с всеки изминал месец, това е благодарение на този екип – г-н Инински, спортен клуб Локомотив, вече са може би около 110 деца. Надяваме се доста от тях да се докажат по състезания и да вървят по нашите стъпки, с каквото мога, ще им помагам. Мисля, че е настъпил моментът, в който си давам равносметка и това беше правилният момент да прекратя своята кариера“, започна Кръстева.

„Това, че аз съм станала олимпийски шампион не ми дава преднина пред другите треньори, а ме амбицира, че мога да бъда и добър треньор. Това е първата стъпка, радвам се, че ми е подадена ръка, оттук-нататък зависи от мен да се докажа. Първо, искам децата да станат едни добри българи – първо, да бъдат добри, второ да бъдат наистина българи, да ценят нашата държава и да останат тук. От гледна точка чисто спортно-технически като треньор, искам колкото се може повече шампиони, олимпийският връх ще е най-голямата радост“, добави тя.

Президентът на БФ Бокс Инински е убеден, че сътрудничеството му с Кръстева ще допринесе за нови големи успехи в българския бокс. „Годината започна както винаги динамично. И мъжкият, и женският национален отбор са на лагер на Белмекен, предстои ни турнир „Странджа“. Каквото и да кажа за Стойка, ще е малко. Слагайки край на своята кариера, това е едно ново начало. Аз съм убеден, че нашето сътрудничество води до големи резултати, ние знаем как да си вършим работата, а и си я обичаме, пожелавам й успех. Ще направим най-доброто, което ще допринесе за успехите на българския бокс“.

„Интересът към купа „Странджа“ е голям, още не е свръшил крайният срок за записване. Заявки има доста, това ще е първият турнир от създадената нова организация, нещо като „Диамантена лига“. Признати сме и сме на много високо ниво. Сега стартира, ще има от световната федерация награди за всеки класирал се и получил медал.
Излишно е да се коментира на този етап, аз лично не смятам, че ще изкарат бокса от олимпийското движение. Готвим се за Париж 2024, и младежите, и мъжете са на подготовка – това е доста дълъг и уморителен процес, но имаме ясни краткосрочни и дългосрочни цели. Целта за 2022 година е винаги една – максимално добро представяне и прославяне на България“, коментира той и евентуалното изключване на бокса от олимпийската програма през 2028.

„Сетих се преди девет години, като поех Локомотив (София), това ми беше в управлението на спорта като прощапулник, с Боби започнахме заедно. През всичките тези години и Локомотив, и боксът вървят само във възходяща линия – както каза Стойка, имаме спортно училище, което възстановихме, имаме зали, треньори и състезатели. Като има спортна база и сигурност в треньорите и състезателите, успехите няма да закъснеят“, заяви Даме Стойков.

„За да има високи резултати, трябва да сме финансово осигурени. Всичко в Локомотив е безвъзмездно, децата могат безплатно да посещават залата. За нас това е богатство, от 110 деца поне десет ще станат световни шампиони. Всички деца искат да бъде около Стойка, за мен е чест да работя с олимпийски шампион“, сподели личният треньор на Кръстева Борислав Георгиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече