Над 240 фехтовачи ще участват на „Аспарухов меч“

0

Най-големите надежди във фехтовката пристигат в събота и неделя в Пловдив, за да разпределят медалите в международния турнир на сабя „Аспарухов меч“. Надпреварата е валидна за Световната купа и ще бъде изключително силна. Ще участват водещите фехтовални нации от цял свят, а за медалите ще спорят лидерите в ранглистите при мъжете и при жените до 20 години. Турнирът ще се проведе в спортен комплекс СИЛА.

В първия ден на надпреварата на пътеките ще излязат жените до 20 години. Заявки за участие са подали 90 девойки от 21 държави. България ще се включи с 11 сабльорки като най-големи са очакванията към Емма Нейкова, Ана Михайлова, Калина Атанасова, Белла Иванова, Габриела Захаринова и Кристина Миланова. Те се борят за място в тима, който представя България в отборните надпревари за Световната купа и постоянно подобряват играта си. По-младите състезателки Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ана-Франческа Качулева, Василена Кръстева и Виктория Шаварш също ще търсят изява срещу най-добрите сабльорки на планетата.

В неделя в спортен комплекс СИЛА ще се състезават младежите – 151 състезатели от 18 държави. За медалите ще спорят представители на най-силните фехтовални нации – Русия, САЩ, Италия, Франция, Унгария и още много държави, които след години ще печелят купите в големите състезания. Състезанието ще бъде оспорвано и на изключително високо ниво. В Пловдив ще бъде водачът в световната ранглиста за младежи – Адам Моатаз от Египет, N3 в ранглистата Артьом Тереков от Русия и N4 Дмитри Насонов от Русия.

В турнира ще участват и 17 българи, като най-големи са очакванията към Тодор Стойчев. Той е носител на Европейската купа по фехтовка за кадети за сезон 2019/2020, а през декември 2021 спечели второ място на турнира за Световната купа за младежи в Полша. Сега Стойчев е на девето място в световната ранглиста за мъже до 20 години и ще се бори за медал, за да подобри класирането си. Освен него добро представяне ще търсят Димитър Райкин и Георги Златаров. Те имат силни индивидуални изяви и гледат към призови класирания при младежите и при мъжете. Ивайло Александров, Виктор Филев, Ясен Стоянов Александър Генков, Никола Господинов, Ангел Вълков, Михаил Хаджилазов, Камен Христов, Валентин Кювлиев, Даниел Левиев, Симеон Михайлов, Александър Панев, Павел Павлов и Валентин Воденов ще се борят за победи на международната арена, вдъхновени от Тодор Стойчев. Нашите сабльори са отлично подготвени, а треньорът на националния отбор Ивайло Воденов очаква от тях да покажат най-добрата си игра.

Състезанието започва в събота, 5 февруари, в 9:30 ч. с боевете в групите при девойките. Елиминациите са от 11:30 ч. В неделя младежите започват със срещите в групите в 9:30 ч., а елиминации са в 11:30 ч. Боевете ще се излъчват на живо от телевизия b1b box на b1b.tv.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече