Жан Беленюк воюва за Украйна

0

Първият чернокож олимпийски шампион на Украйна отива на фронта. Това е борецът Жан Беленюк, който спечели злато на игрите в Токио през миналата година. Беленюк има и сребро от олимпиадата в Рио през 2016 г., когато в една от схватките победи българина Николай Байряков в категория до 85 кг. Жан е роден в Киев, като майка му е украинка, а баща му е от Руанда. Таткото следва в Авиационната академия в Украйна, но през 1994-а се завръща в родината си и загива при геноцида в страната. Тогава Беленюк е едва тригодишен и е отгледан от майка си в Киев.

Беленюк става депутат в Думата през 2019-а, когато е само на 28 години. Той е убеден да влезе в политиката от кмета на украинската столица и бивш световен шампион в бокса Виталий Кличко.

„Тук залогът е много по-голям, отколкото в спорта – казва Жан за войната. – Става дума за човешки животи. Това е бъдещето на страната ни. Това са животите на семействата ни, на децата. Това е кошмар, който трябва да се види, за да се повярва. Терорът е невероятен. Не го разбираш, ако не си тук, в Украйна. Такива случки и истории има всеки ден, толкова лични истории и трагедии… Трудно поносимо е. Един мой съученик и съотборник в юношеските състави е бил взривен. Закарал съпругата си в бомбоубежище, върнал се за вещи от дома и… толкова. Направо е смразяващо. Нямам никакъв опит в боравене с оръжие. Но имам три пистолета, които ми доставиха в кабинета. Не съм спирал да работя и почти не се прибирам у дома след началото на атаката. Пистолетите са пред мен, на бюрото, нося ги и навън, по улиците. Руснаците искат да ликвидират президента и някои основни членове на политическия лидерски състав, включително депутати. Но аз съм киевчанин. Не мърдам от тук, няма да напусна града. Президентът също няма да го направи. Ще браним земята си. Ако Путин не бъде спрян сега, какво ще се случи по-нататък? Ще се построи нов СССР ли? Или пък ще допуснем трета световна война?“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече