Треньорът на Тайбето прецакал грозно Биляна Дудова (Жесток скандал в отбора на пехливанките за европейското)

0

Грозен скандал избухна в националния отбор по борба за жени преди европейското първенство в Будапеща. За гушите се хванаха щабовете на двете ни претендентки за единственото място в кат. до 62 кг – Тайбе Юсеин и Биляна Дудова. В крайна сметка прецаканата се оказа врачанката Дудова, тъй като за Унгария замина Тайбето. При това без да се проведе схватка между двете, за да се види коя е по-добрата. А Дудова плаче, че е извозена от треньора на националния отбор Петър Касабов, който е и личен наставник на съперничката й.

Как се стига до конфузната ситуация двете момичета и екипите им да се настроят едни срещу други? В категория до 62 кг доскоро за царица минаваше Тайбе Юсеин. 30-годишната боркиня от разградското село Мъдрево е носителка на една световна и две европейски титли. А на олимпиадата в Токио миналото лято спечели бронзов медал и се класира под №4 в класацията за най-добър спортист на годината. След Станка Златева, която се отказа, именно

Тайбе е най-известната ни състезателка по борба

Неин личен треньор е наставникът на националния отбор Петър Касабов, бивш борец от игрите в Сидни 2000.

Биляна Дудова и нейният треньор Георги Калчев обаче решават да се намесят в същата категория. Доскоро 24-годишната Биляна се бори в по-долната кат. до 59 кг., където спечели световната титла миналия октомври на шампионата в Осло. В нея има и 4 златни медала от европейски първенства. Само че тази категория не е олимпийска, и по тази причина Дудова не участва на игрите в Токио. Затова сега минава в по-горната, с крайна цел да стане шампионка на олимпиадата в Париж през 2024 г. Но там е и Тайбето. А за европейското в Будапеща може да замине само едната. Такъв е правилникът – по една боркиня от страна в категорията.

Така от началото на тази година

момичетата се борят два пъти една срещу друга

Първо на 14 януари в Сливен Тайбето надвива Биляна с 2:1 в полуфинала на държавното първенство. Месец по-късно обаче Дудова печели финалната схватка срещу фаворитката Юсеин на турнира „Дан Колов – Никола Петров“. Макар и Тайбето да повежда с 2:0, Биляна успява да стигне до бляскава победа със 7:2. Така възниква въпросът коя от двете да представя България в кат. до 62 кг на европейското в Будапеща.

Първоначално се решава, че Тайбето и Биляна ще се борят на женския празник 8 март. Която надвие, заминава. Схватката обаче се отлага за 18 март с решение на ръководството на федерацията по борба. Същата сутрин в залата в парк „Македония“ пристига Биляна Дудова с треньора си Георги Калчев. Идват и съдиите, определят тепиха. Уточняват и регламента, според който ще се проведат общо три схватки през 45 минути. Победителка е тази, която спечели две от тях, пише „Уикенд“.

Преди това обаче състезателките трябва да минат през кантара. Биляна се качва и уредът регистрира 61,9 кг. Тайбе Юсеин така и не се явява нито за тегленето, нито за преборването. Впоследствие е съобщено, че Тайбето тежала 6,.6 кг – над кило и половина над категорията. „Тя не е дошла по нареждане на Петър Касабов. Очевидно треньорът се е опасявал, че ще загуби преборването, както стана на „Дан Колов“. И затова е решил

да я вкара в олимпийската категория по втория начин,

коментира пред „Уикенд“ източник от борцовите среди.

И действително става така. Като треньор на жените Петър Касабов еднолично определя, че на европейското в кат. до 62 кг ще отиде Тайбе Юсеин, въпреки че не се е борила срещу Биляна. И въпреки решението на шефовете на федерацията да има преборване между двете. А самата Дудова също е вписана в състава, само че до 59 кг.

След обявяването на новината избухва голям скандал.

Чуват се призиви за оставки в ръководството на федерацията. Срещу Петър Касабов, който е от Петрич, се изправя и землякът му Серафим Бързаков – Финката, двукратен световен шампион и сребърен медалист от олимпиадата в Сидни 2000. Финката е от съседното село Самуилово и директно обвинява Касабов, че е фаворизирал своята боркиня Тайбе за сметка на Биляна. А

почетният президент на федерацията Валентин Йорданов

казва, че ако трябва, ще си подаде оставката.

Чуват се и упреци за конфликт на интереси. Ако Тайбе стане европейска шампионка, като неин личен треньор Касабов ще вземе 16 000 лева премия. Това е 80% от размера на наградата, която се полага на боркинята. Но ако титлата е за Дудова, парите прибира нейният наставник Георги Калчев.

В крайна сметка шефовете на борбата се събират на кризисно заседание. Присъстват председателят Христо Маринов, генералният секретар Валентин Райчев, легендата Александър Томов, Иван Мирославов, синът на Гриша Ганчев – Данаил, Вангел Вангелов и Николай Гергов. След гласуване решават, че Тайбе Юсеин и Биляна Дудова ще се борят на 27 март. Това е само ден преди отпътуването за Будапеща.

Тегленето трябва да се проведе на кантара в благоевградския хотел „Монте Кристо“.

Този път не се явява Дудова. А треньорът й Георги Калчев съобщава, че няма нужда да правят на маймуни двете момичета точно в навечерието на европейското. Затова Биляна се отказва и за Унгария ще замине Тайбето. „След създалото се огромно напрежение между двете момичета, не е необходимо да ги подлагаме на нов стрес.

Пожелаваме успех на Тайбе и дано спечели ново злато

за България. Надяваме се за в бъдеще да продължат спора за категорията на тепиха, при ясни и точни условия, и да не се стига никога вече до подобни ситуации“, заяви Калчев. Разочарованата Биляна Дудова се скри на село. А Тайбе Юсеин тръгна за Будапеща с разбита от напрежението психика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече