Плувният маратонец Цанко Цанков: Атакувам Гибралтар за рекорд

0

Цанко Цанков е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, майстор на спорта, притежател на рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив, а именно – Бургаския. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Бургас.

Следващата му цел е да стане не просто първият българин, преплувал Гибралтарския проток, но и да постави нов рекорд.

Интервю за „България Днес“

Г-н Цанков, разкажете повече за квалификацията в Барселона?
– Състезанието бе в открити води, в морето, в близост до Барселона, на дистанция от 5000 метра. При участието на 167 плувци от 17 държави успях да финиширам пръв, при това с доста добро време – 56,27 мин. Победата ми дава право да участвам на първо място в преплуването на протока Гибралтар, което ще се проведе в началото на септември тази година. Датите са между 1-и и 10-и, но заради условията не може да се каже точно. На 31 август трябва с екипа ми да сме там и да чакаме. Вечерта може да ни кажат, че утре в еди-колко си часа е стартът.
Целта беше да се класирам сред първите 24, които ще имат правото да плуват до Мароко през тази година. Заради пандемията предните две години нямаше преплуване и затова организаторите решиха сега 24 плувци наведнъж да опитат. Иначе исках да участвам индивидуално, но сега няма тази възможност.
Мениджърът ви Николай Илиев каза, че сте победили с такава преднина пред втория, че можело и една пица да изядете, докато той финишира, колко е това?
– (Смее се.) Това е около четири минути, или някъде над 400 метра. Иначе казано, когато аз излязох от водата, вторият състезател не се виждаше. Преднината е наистина голяма, но аз бях подготвен точно за такова сериозно плуване, да постигна висока средна скорост в открити води. А и трасето бе отлично обозначено за изминаването на четири обиколки по 1250 м.
Тактиката предварително е била да сте в основната група, защо така „натиснахте газта“ в студената вода?
– Условията бяха настина тежки, температурата на водата бе 13-14 градуса, което е много студено, а имаше и сериозно вълнение. В Средиземно море поначало условията са тежки. Иначе съвети преди заминаването получих от Петър Стойчев, който ми предложи стратегия за самото състезание – да се държа в основната група и после да атакувам. Разбира се, послушах го и до първия километър плувах с останалите, но след това реших да изляза начело, за да поддържам скоростта, за която съм тренирал. Оказа се, че другите не могат да поддържат моето темпо.
Основно тренирате в басейн, в сладка вода, но плуването в солена е по-различно, как се подготвяте така?
– На този етап бях тренирал изцяло в басейн, тъй като условията на нашето Черноморие не позволяват да плувам в него засега. Плуването в морето е много различно от това в басейна, наистина. Има много специфики и особени неща, но дава и някои предимства – например в солената вода има по-добра плаваемост заради плътността. Техниката е различна, тъй като в открити води трябва често да си вдигаш главата над водата, за да виждаш посоката. След около месец ще започна и тренировки в открити води край моя роден град Бургас.
Не може ли да тренирате някъде, където морето е топло през голямата част от годината?
– Може, но е скъпо. Ние нямаме почти никаква подкрепа от държавата или институции, затова разчитаме на собствени средства.
За плуването в Гибралтар са нужни също сериозни пари, защото имам и голям екип с треньор, лодка с капитан, лекар, масажист, а таксата за участие, застраховките и други неща струват доста скъпо. Самото преплуване минава през водите на три държави – Испания, Великобритания и Мароко, откъдето трябва да се извадят съответните разрешителни. За съжаление на този етап държавата не подпомага плуването в открити води. Използвам случая да се обърна към фирми и бизнесмени, които имат отношение към нашия спорт, да ни подпомогнат. Начинанието ни е историческо, защото досега български плувец не е преплувал Гибралтарския проток. А и аз тръгвам за подобряването на рекорда от 2 часа и 29 минути.
Какво предстои при самото преплуване на Гибралтар, как ще се осъществи?
– Планираме трасето и ще атакуваме световния рекорд. Гибралтарският проток е може би най-трудното трасе в света заради големите температурни инверсии, водата от Атлантика е с десетина градуса по-студена от тази на Средиземно море и се получават силни течения и водовъртежи. В рамките на 50 метра разстояние е възможно температурата на водата рязко да спадне, което е голям шок за сърцето, за тялото и трябва плувецът да е много добре подготвен. Да не забравяме, че през него преминава много голям трафик на кораби.
По права линия разстоянието е 17,6 км, но трябва да се подготвя за 20 км плуване при максимално темпо.
В света има няколко протока, които са перлите в короната на плуването в открити води, може ли да ги сравним с осемхилядниците в алпинизма?
– Да, точно това е сравнението. С тази аналогия е създадена веригата „Оушън 7“ за седемте най-трудни плувания в света. Ламаншът вече е „български“, тъй като Петър Стойчев постави там рекорд и стана първият човек, преплувал го за по-малко от седем часа. Там са и Беринговият проток, Хук и други, които са много далеч от нас и е твърде скъпо начинание. Причината да се спрем на Гибралтар е, че е най-близо, а и не го е преплувал още българин.
Петър Стойчев ви помага за подготовката, мислите ли да подобрите неговия рекорд в Ламанша например?
– Много съм благодарен на Петър Стойчев, защото почти ежедневно от него получавам съвети, споделя опита си с мен и много бих се радвал, ако може да се включи в екипа ни за Гибралтар. Но тук отново опираме до средствата. Голяма част от подготовката си водя на комплекс „Спартак“ при него.
Аз не мисля за Ламанша, защото се опитвам да разширя географията на плуването в открити води за България. Искам да бъда първият Цанко Цанков, а не вторият Петър Стойчев или третият Майкъл Фелпс, затова търся своя собствен път.
За втори път организирате и плувен маратон в Бургаския залив, кажете малко повече за това начинание.
– На 30 юли ще бъде вторият международен плувен маратон „Порт Бургас“ в акваторията на морската гара. Организираме го съвместно с община Бургас, Военноморските сили на Република България и с домакинството на пристанището. Състезанието е уникално в целия свят – то е единствено, което може да бъде наблюдавано от зрителите през цялото време. Миналата година участваха около 170 плувци, тази очакваме и повече от 200. Голямата ни амбиция е да влезем в календара за Световната купа в открити води на 5000 или 10 000 метра. Една обиколка е 2500 м, а това осигурява отлични условия за безопасност, водите там са чисти, зрелището е уникално.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече