Васил Божков не дава акциите на „Левски на левскарите“! Сините дължат над 20 милиона лева на дубайския беглец

0

Сметките на новото сдружение „Левски на левскарите“ да получи 86.6% от акциите на футболния клуб „Левски“ най-вероятно ще се окажат без кръчмар. По простата причина, че реален собственик на Отбора на народа все още е Васил Божков – Черепа. Формално акциите са във владение на Наско Сираков, но по информация на „Уикенд“ той няма право да се разпорежда с тях без разрешението на Божков. Който пък държи „Левски“ с кредити за над 20 милиона лева по информация на „Уикенд“.

„Левски на левскарите“ бе създадено по-рано този месец на „Герена“ от Националния клуб на привържениците (НКП), ултрасите от „София – Запад“ и тръст „Синя България“. С претенциите, че те представляват левскарите, фенските формирования поискаха от Наско Сираков да им прехвърли дела си от 86.6%. Те щели да го разпределят на запалянковците, и така сините щели да си влязат във функциите на Отбора на народа.


Само че синият отбор към днешна дата не е на народа, а на Васил Божков. През юни 2020 г. той прехвърли акциите на Наско Сираков, тъй като му се наложи да бяга в Дубай заради обвиненията от българските власти в престъпна дейност. Оттогава вече близо две години Черепа не е дал нито стотинка за „Левски”, но клубът продължава да е негов заложник.


„Сираков може само да пази акциите, но не и да ги прехвърля на други собственици. Наско е наясно с това, но за пред хората разправя, че ще ги даде, ако види пред себе си 20 000 левскари с абонаментни карти. Всъщност не може да се разпореди с нито една акция без да получи позволение от Черепа“, разясни добре осведомен източник от „Герена“.


Божков изобщо не възнамерявал да губи собствеността си върху „Левски“ и да я прехвърля на „Левски на левскарите“. Най-малкото, че клубът му дължи по документи повече от 20 милиона лева. От тях 6 милиона били дадени за отбора, а останалите са от изкупен дълг за построяването на централната трибуна на стадион „Георги Аспарухов“. Черепа уж се биеше в гърдите, че няма да си иска парите. Но е казал на Наско по телефона, че и няма как да даде акциите на друг.

В тази връзка Сирака щял да лети до Дубай след финала за Купата на България срещу ЦСКА, за да се види на живо с Божков. И там да решават как ще се действа по-нататък. Въпросният борч е най-тежкият за „Левски“, и ако не бъде платен, клубът може да бъде обявен в несъстоятелност. В момента Сираков е разпънат на кръст между натиска от фенските организации да получат „Левски“ на тепсия и собственическите претенции на Васил Божков.


Именно скритото присъствие на Черепа като притежател на „Левски“ отблъскваше доста потенциални спонсори след идването на Наско. Самият Сираков се оплакваше, че е водил разговори с ред компании. Те първоначално се съгласявали да финансират „Левски“, но след това биели отбой. „Това е ставало, след като са разбирали кой е истинският собственик на „Левски“. Кой спонсор ще се навие да дава пари на дружество, което принадлежи на такъв човек като Божков?“, коментират на „Герена“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече