ЦСКА представи нова купа, но от 1948 г. (Дубликатът на първия трофей вече е в музея)

0

Макар да не спечелиха Купата на България,  в ЦСКА пак излагат купи, макар и стари. Уредникът на музея на „Армията” Христо Христов – Графа представи реплика на първия шампионски трофей, спечелен на 9 септември 1948 г. Титлата е изкована с прочутия гол на капитана Нако Чакмаков в последната минута на финала срещу „Левски”, когато отборът носи името „Септември при ЦДВ”.

Дубликатът се появява, след като преди десетина години стана ясно, че тогавашният експонат в музея всъщност е менте. Тогавашният уредник Александър Манов беше изложил на витрината откровен фалшификат. Той действително беше купа от 40-те години, с надпис „Футболен отбор 1948 г. републикански шампион – 9.IX.1948 г.“

Измамата лъсна през 2011 г., когато на бял свят се появяват нови, непознати дотогава снимки от награждаването през 1948 г. На тях вече се видя оригиналът в ръцете на капитана Чакмаков. Имаше огромни разлики във формата и постамента, както и това, че истинската купа няма дръжки, а ментето беше с две, пише „Уикенд“.

След разкритията фалшификатът беше свален от изложбата, за да не се стига до конфузната ситуация феновете да се кланят на подправен трофей. Сегашната реплика на Христо Христов – Графа е точно копие на истинската купа от 1948 г. и заслужено влиза в музея на армейската слава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече