Тодор Неделев извадил късмет, че не си пробил мозъка! Футболистът си спукал черепа в стоманена тръба

0

Голям късмет е извадил футболният национал Тодор Неделев в катастрофата в Тбилиси, при която му се спука черепът. Цяло щастие е, че при сакатлъка мозъкът му не се е пробил, иначе последствията са щели да бъдат фатални. А по стечение на обстоятелствата, точно тогава в столицата на Грузия се е намирал известният неврохирург проф. д-р Шота Ингороква. Той живее и работи в Австрия, но е бил пристигнал в Тбилиси по покана на грузинската футболна федерация да гледа мача. Наложило му се обаче да оперира 29-годишния Неделев, като за животоспасяващата интервенция е бил нужен лекар с възможно най-високата квалификация.

Инцидентът стана вечерта на 11 юни, събота , след като отборът на България долетя в Тбилиси за мача с Грузия на следващия ден от турнира Лига на нациите. На летището групата била натоварена на два автобуса. В първия пътували част шефовете от БФС плюс

традиционните „куфари и софраджии”,

които се возят на аванта по чартърите. Боби Михайлов не бил вътре, понеже като ВИП-персона се возел в отделен ван. Във втория автобус били футболистите.

По пътя завалял силен дъжд. Когато двата рейса навлизат в един от тунелите, започват да карат с неразумно висока скорост. Изведнъж пред първия изскача кола, и шофьорът набива рязко спирачки. Вторият автобус с футболистите не успява да спре и се удря в задната част на първия.

Тодор Неделев е бил на седалката до задната врата, заспал след уморителното пътуване със самолета. Именно това заспиване става причина за тежката черепна травма. Напълно отпуснат, при удара футболистът на „Ботев” (Пд) изхвърча напред и си удря главата в стоманената тръба, която служи за отваряне на вратата.

Черепът му се пука, навсякъде има кръв

На останалите футболисти им няма почти нищо, но с Неделев положението изглежда много опасно. „Имаше отчупено парче от черепа, което беше навлязло навътре”, свидетелства пресаташето на БФС Виктор Игнатов.

Лекарят на националния отбор д-р Бисер Бочев действал отлично и оказал нужната първа помощ. В това време от нашата делегация се свързали с грузинците, както и с посолството ни в Тбилиси. И от двете места реагирали светкавично и много адекватно, въпреки късния час и почивния ден. Предвид предстоящата много сложна операция, домакините са уредили тя да бъде извършена от

прочутия неврохирург проф. д-р Шота Ингороква

За късмет професорът точно тогава бил в Тбилиси, макар че през голяма част от годината работи в университета в Инсбрук. Подобна операция е по силите и възможностите само на медик с най-висока квалификация. Самият проф. Ингороква е казал след операцията, че Неделев е извадил голям късмет, тъй като мозъкът му не се пробил при удара. В противен случай последствията е можело да бъдат много по-тежки и сериозни.

Заради тежкия инцидент УЕФА и футболната федерация на Грузия предложиха мачът да бъде отложен. Самите ни футболисти обаче са настояли да играят. Те излязоха на стадион „Борис Пейчадзе” със специални фланелки, на които беше отпечатан ликът на пострадалия им съотборник.

„Уикенд” научи още, че останалият при пострадалия футболист д-р Бисер Бочев и лекуващите лекари от Грузия са се видели в чудо от напъните на приятелката на Неделев да лети до Тбилиси, че и да ходи при него на свиждане в болницата. Пловдивчанката

Анита Терзийска хукна при мъжа си,

без да е ясно дали въобще ще я допуснат при него. За състояние като това на Неделев се изисква пълен покой, и най-вече предпазване от всякакви контакти с външни хора. Това се прави заради опасността от зараза, вдигане на високо кръвно и др. Бочев се видял в чудо, когато прочел, че и роднини напират да ходят при пострадалия футболист.

Междувременно Неделев излезе от комата и вече е контактен. На визитацията във вторник проф. Ингороква е заявил, че възстановяването на българския национал протича изключително бързо и доста по-добре от очакваното. Остава да се разбере кога и как Неделев ще бъде транспортиран до България, където лечението му ще продължи. Заради специфичната операция е възможно той да бъде докаран със специален санитарен самолет, който лети на ниско разстояние от земята. Според прогнозите халфът на „Ботев” (Пд) може

да се завърне на терена най-рано през януари

Не е изключено до края на кариерата си Неделев да играе с шлем на главата, какъвто беше случаят с чешкия вратар Петр Чех. Той получи тежка черепна травма през 2006 г. в мача между „Челси” и „Рединг”, и до края на живота си пази с каска на главата, след като претърпя тежка операция с поставяне на метални пластини в черепа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече