„Юнайтед груп” преговаря да закупи клуба

0

Сините имат и резервен вариант с руснака Зингаревич

„Левски” е в напреднали преговори с „Юнайтед груп”, а групировката се очаква да стане собственик на футболния клуб до края на годината. Един от висящите въпроси обаче е този със заемите, които сините дължат на бившия си собственик Васил Божков – Черепа. Става въпрос за общо 20 милиона лева, които Божков уж щеше да опрощава. Само че от известно време укриващият се в Дубай аферист е спрял да вдига телефона си на сегашния собственик Наско Сираков.

Сирака, който получи от Божков преди две години 80% от акциите на „Левски”, се опитвал неуспешно вече няколко пъти да се свърже с него, за да разбере как стои въпросът с кредитите. Само че от Дубай никой не му вдигал. А от „Юнайтед груп” живо се интересували дали въпросният дълг ще се плаща барабар с останалите задължения към НАП, футболисти, треньори и фирми. Шест от 20-те милиона са към компанията за лотарийни игри на Черепа, а останалите са цедиран дълг за построяването на новата трибуна на „Герена”.

Знае се, че в преговорите с кандидата за нов собственик на „Левски” пръст има и бившият бос на клуба Спас Русев, при когото дълговете на сините надхвърлиха 20 милиона. Самият Русев също имал претенции към сините за повече от един милион лева, макар че и той като Божков уж щеше да ги опрощава. Русев е близък и до „Юнайтед груп”, на която навремето продаде „Виваком”, а се говори, че е работил и по сделката с Нова телевизия. Начело на групата е сръбският бизнесмен Драган Шолак, който се явява и собственик на отбора от английската Висша лига „Саутхемптън”. Според прогнозите, ако въпросът с дълга към Божков бъде решен, „Юнайтед груп” ще сложи ръка върху „Левски” в края на годината.

Интересен въпрос е и как ще бъде поделена властта в „Левски” между „Юнайтед груп” и сегашния чичко-паричко Мило Борисов, ако на „Герена” влезе нов собственик. Популярният като Краля на ротативките бизнесмен Борисов в момента финансира сините чрез хазартната си компания „Палмс Бет”, която има сключен и договор за управление на маркетинга във футболния клуб. Контрактът е за 20 милиона лева до 2025 г., което прави около 5 милиона на година. Парите обаче не стигат за никъде, като се има предвид, че само към НАП дългът до края на годината е над 2 милиона лева.


Същевременно тръгна слух, че „Левски” има и резервен вариант за нов собственик. Това е руснакът Борис Зингаревич, баща на шефа на „Ботев” (Пд) Антон Зингаревич. Милиардерът е бил на мача между „Левски” и гръцкия ПАОК на „Герена” и останал впечатлен от препълнения стадион. Твърди се, че и с него се водят преговори да придобие акциите на футболния клуб, но въпросът с борчовете към Васил Божков също трябвало да се реши преди сключването на евентуалната сделка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече