Весела Лечева: „Червено знаме“ е една огромна язва

0

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира актуалните теми за спортните бази – „Червено знаме“, както и намерението за строеж на спортна зала в Плевен.

„Червено знаме“ е една огромна язва и на София не й отива да има пустеещо съоръжение с неясна съдба. Битуват две мнения – едното е, че комплексът не може да бъде ремонтиран и на негово място трябва да бъде построен нов, а другото е, че може да бъде възстановен. Започнато е обследване на конструкцията, трябва да се чуе мнението на експерти, да има сериозно обществено обсъждане за начина, по който да се продължи“, заяви Лечева в bTV..

Що се отнася до залата в Плевен, министърът съобщи, че е поискала цялата фактология по случая, като на този етап няма нито терен, нито подсигурено финансиране. Предстоят й срещи с кмета на града.

Продължават интензивните срещи на Весела Лечева с представители на спортните федерации, като за шест дни на поста тя вече е разговаряла със седем от тях.

„Познавам голяма част от спортистите и треньорите и винаги съм се стремяла да отстранявам проблемите с разговори. Натрупани са много проблеми, напрежение, междуличностни конфликти. Но те ощетяват най-вече спортистите. Радвам се за успехите на българските щанги тази година, но също така ме тревожат и сътресенията, които могат да попречат на олимпийските квалификации. Ще проведа срещи с двете спорещи страни, за да намерим в диалог общ път“, коментира Весела Лечева.

По повод ситуацията в БФС спортният министър е на мнение, че държавата трябва да знае ясно своята роля.

„Познавам добре сегашното ръководство и претендентите. Държавата не трябва да се намесва в техните вътрешни процедури. Но и в предишно мое изказване споделих, че всеки един трябва да знае докъде може да бъде полезен за обществената кауза, която защитава и кога трябва да даде път на нови идеи“, съобщи още Лечева.

По отношение на Българския спортен тотализатор министър Лечева подчерта, че ще се ръководи само от постигнатите резултати, защото той е важна част от кръвоносната система на българския спорт.

„БСТ е един от основните финансови източници на българския спорт и са много важни решенията, които се взимат от борда на директорите, както и колко ефективни са те – не само по отношение на приходите, но и на разходите. Нашите намерения са да бъдат увеличавани и адекватно разходвани средствата, които се акумулират от БСТ. Ще се водя само от професионалните умения и квалификация на бордовете. Имам желание тези структури да са на висотата на българския спорт“, заяви министърът.

Според Лечева въпреки че тази година има рекордно висок бюджет на Министерството на спорта, той все още е далеч от нивата в другите държави-членки на ЕС, съотнесено като процент от БВП. Министърът на младежта и спорта иска да види много повече средства в посока ученически и студентски спорт, които в момента получават обидно малко пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече