Стефка Костадинова отпразнува 35 години от рекорда

0

Ванга предрекла: „Ще прославиш България от втория път в живота си“

На 30 август Стефка Костадинова отпразнува 35 години от поставянето на световния си рекорд на висок скок от 209 см, който още седи неподобрен. Легендарната атлетка и шефка на БОК получи много поздравления, едното от които лично от Христо Стоичков.

„35 години на Олимп! 35 години недостижима! 35 години минаха, рекордът ти не пада! Не пада, защото е уникален. Честито, Стефка Костадинова! И нека с тези 209 см гордо да вееш българския флаг високо над всички останали. 3 плюс 5 прави 8 – числото на безкрайността и на рекорда ти!”, написа Стоичков в поздрава си.


Малцина вече помнят какво се случи в онзи горещ следобед на Олимпийския стадион в столицата на Италия.  От 12 състезателки във финала три са от България. Това са 22-годишната пловдивчанка Стефка Костадинова, съгражданката й Людмила Жечева – Андонова и младата надежда Светлана Исаева. Ясно е, че битката ще се води между българките и представителките на СССР, начело с легендарната Тамара Бикова. Към този момент Стефка държи световния рекорд с 208 см. Минус за нея е, че заминава за Италия с болки в кръста.


От трите българки първа отпада Людмила Жечева – Андонова, която скача само 185 см. Светлана Исаева на 196 см чуква съвсем леко летвата с глезена си и за нея турнирът приключва със седмо място. Накрая остават само Стефка и Тамара Бикова. Отначало и двете скачат по 202 см. На 204 см съветската скачачка се справя от раз, а Стефка едва в последния трети „опит на отчаянието“, който по-късно ще определи за най-доброто изпълнение в цялата си кариера. По-добро дори и от рекорда.


В крайна сметка Стефка печели световната титла, когато скача 208 см. Но за българката голямото предизвикателство едва сега започва. Тя има на разположение три опита, за да подобри собствения си световен рекорд. Двамата с нейния треньор Николай Петров решават да пробват на 209 см. Точно тогава трибуните реват мощно заради бягането на великия спринтьор Бен Джонсън, който чупи световния рекорд на 100 м. При този шум на Стефка й е много трудно да се концентрира.


Първият скок е неуспешен. Какво ще стане при втория? Говори се, че доста години по-рано, по време на една юношеска Балканиада в Петрич, някой завежда атлетката при баба Ванга в Рупите. Пророчицата казва, че вижда някакъв прът, а Стефка над пръта. „Ще се прослави, ще прослави и България…“, нарежда Ванга. И добавя, че ще постигне това „от втория път в живота си“.


Дали е вярно или не, именно във втория си опит Стефка Костадинова успява. Целият стадион вече е на крака в чест на българката! Новият световен рекорд е факт, записват го и в книгата на „Гинес”. От онзи 30 август досега нито една атлетка не е успявала да надмине рекорда на пловдивчанката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече