Автомобилните пилоти излизат на протест срещу лиценза на АФБ

0

Президентът на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Румен Дунев призова автомобилните пилоти да излязат на протест на 28 октомври, след като вчера  Министерството на младежта и спорта  отмени заповедта за издаване на лиценз на БФАС и го предостави на Автомобилната федерация на България (АФБ).

„Обръщам се към вас в един от най-трудните моменти за българската автомобилна общност, защото правдата и справедливостта са ни отнети, с което мечтите и очакванията на мнозина от нас няма да се сбъднат.

Призовавам ви да се обединим в името на честността, искреността и правото ни да правим спорт на международно и европейски ниво. С всичките ни действия в последните месеци доказахме, че сме способни да организираме състезания, покриващи всички стандарти за безопасност, както и да работим в името на нашия любим спорт и тези, които милеят за него. Нещо, което нашата федерация е правила повече от 50 години, и което е мисията на нашата организация.

В този тежък час за българския автомобилен спорт, тогава когато държавата се намесва, за да бъдат потъпкани истината и обективността, се обръщам към вас, като ви моля да заявим ясно и категорично на протест на 28 октомври, че няма да се откажем да се борим за справедливост. Днес повече от всякога всеки един от нас е важен и само заедно можем да успеем.

Ако утре четвъртък 27.10.2022 на среща в Министерството на младежта и спорта нашите искания за връщане на Лиценза на БФАС и правото ни да спортуваме свободно не бъдат удовлетворени , ще използваме всички законови мерки да изразим недоволството си!

Очаквайте допълнителна информация за сборните пунктове, „часовия график“ и „пътната карта“ на протеста“

Голяма част от пилотите подкрепиха Румен Дунев в социалните мрежи:

„Подкрепете Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) и Rumen Dunev в тази мъжка битка срещу всички пречещи “милеещи” за спорта ,защото този спорт на първо място е Мъжки ,по рано бях казал че само БФАС и Румен Дунев ще върнат спорта на нивото което трябва да бъде , факт всички са доволни .В срок по-кратък от месец колелото се завъртя и сезона започна,да съкратен ,но организиран и дисциплиниран така както ни се иска на всички участници организатори и безброй фенове. 90% процента от пилотите искат да карат в БФАС останалите 10% ще отидат на дадено мероприятие организирано от афб заради купите от джъмбо и уж да изпълнят договорите към спонсори .Бъдете единни и подкрепете БФАС“

„Ние от Автомобилен Спортен Клуб „Вромос“, заедно с нашите приятели от AWL Racing категорично заявяваме, че при това стечение на обстоятелствата и върнатия лиценз на АФБ няма да организираме домашното ни състезание „Писта Бургас“. Винаги съм твърдял, че спорта се прави за хората, от хора разбиращи от спорт. Чиновниците, политиците и ченгетата нямат място в управлението на такава специфична дисциплина, каквата е автомобилния спорт… И го заявявам най-категорично. Ние няма да бъдем част, от погребването на любимия ни спорт. Надявам се с това наше действие, да повлечем крак и в този акт да се включат и други колеги.“

Властта в българския автомобилен спорт е обект на оспорвана битка от няколко години насам, която вече стигна и до най-високите инстанции в съдебната система.

Припоняме, че бившият министър на спорта Радостин Василев отне лиценза на АФБ, а преди това същото стори с Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Пламен Кралев.

Преди дни от АФБ беше разпространено писмо на президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, в което се потвърждава, че като член на международната федерация СБА у нас е призната за спортна власт. А СБА от своя страна прехвърля това право на други организации, в случая – на АФБ. Скоро в България трябва да пристигне и вицепрезидентът на ФИА Робърт Рийд, който да се запознае със случая.

Румен Дунев заяви по-рано тази година, че БФАС прави постъпки за членство във ФИА, за да може да осъществява пълноценно управлението на автомобилния спорт у нас.

От септември насам БФАС успя да рестартира националните шампионати – основно планинския и на писта, като провеждането на рали “Сливен” е под въпрос. Преди това АФБ отказа пред ФИА провеждането на най-големите ралита у нас – “България” и “Сливен”.

Междувременно АФБ свика извънредно общо изборно събрание на 26 ноември, на което ще бъдат гласувани и промени в устава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече