Митко Удоджи от „Вихрен“: Коко Динев ми е баща!

0

Митко Удоджи е един от футболистите, дошли от чужбина, които приемат България за своя родина, и е сред тези, които се превръщат в любимци на привържениците на всеки клуб, в който играят. Удоджи има опит от дербитата между ЦСКА и „Левски“ като играч на „червените“. Сега ще се изправи срещу „сините“ с фланелката на „Вихрен“ (Сандански) в мач за Купата на България на 19 ноември. За читателите на „България Днес“ той разкрива с какви чувства посреща предстоящия сблъсък.

– Митко, предстои мач за Купата на България между твоя „Вихрен“ и „Левски“, ти имаш опит от мачове срещу „сините“ и като участник във вечното дерби с екипа на ЦСКА. Какво е усещането да се изправиш срещу този съперник сега като играч на „Вихрен“?

– Във всеки мач, който играя, аз го правя заради публиката. С цялото си сърце искам да зарадвам привържениците на „Вихрен“ в срещата срещу „Левски“ за купата. Имаме много добри млади футболисти, които дават всичко от себе си в мачовете, и не се съмнявам, че така ще бъде и срещу „сините“. Готвим се много сериозно за този двубой. Знаем, че съперникът ни е силен, но и ние имаме своите шансове.

– Натрупа сериозен опит във футбола не само в България, какво знаеше за нашата страна, преди да пристигнеш тук за първи път през 2003 г.?

– Не знаех почти нищо за България, не говорех езика. Но бях твърдо решен да се адаптирам към живота тук и да успея. Казвах си, че няма да се предам и всеки ден ще се боря. Много хора ми помогнаха за това и съм им завинаги благодарен.

– Казваш, че благодетелят на „Вихрен“ Коко Динев ти е като баща, той ли най-много ти помогна?

– Да, Коко Динев ми е баща. Загубих моя роден татко много рано. Коко Динев винаги ми е казвал истината, помагал ми е с всичко. Бил е до мен в добро и лошо през годините. Това не се забравя!

– Откъде дойде българското ти име Митко, с което вече всички те наричат?

– Преди години в Сандански на стадиона идваше едно малко момче, дете на мой приятел. Чуваше как по време на тренировъчни мачове съотборници се обръщат към мен: Удоджи, пас, Удоджи – удар. Моето име му звучеше необичайно и той ме попита защо се казвам така. Аз му обясних, че идвам от страна, в която да се наричаш по този начин си е в реда на нещата. Тогава момчето ми зададе нов въпрос: „Кое българско име най-много ти харесва?“. Аз се замислих за кратко и му отговорих: „Митко“. „Тогава от днес вече си Митко“, каза детето. И така си остана до днес.

– Имаше успешен период в ЦСКА, кои бяха хората, които те подкрепяха най-силно на „Армията“?

– Много неща научих от треньора Стойчо Младенов. Разбрах, че във футбола, както и в живота непрекъснато трябва да учиш нови неща. Със Стойчо редовно поддържаме връзка и до днес. Любослав Пенев също вярваше в мен и ме подкрепяше.

– Създаде семейство в България, съпругата ти е българка и имате две деца. Разкажи ни повече за тях?

– Имаме две деца, момиче на име Виктория, на 12 години, и момче – Тайръс, той е на 10 години. Сега те са в Англия, там учат и се справят много добре. За мен училището е на първо място, най-важното е децата да имат образование. Виктория обича да плува, а Тайръс в свободното си време играе футбол. Не съм от тези бащи, които искат задължително децата им да станат спортисти, защото те самите са били такива.

– Да се върнем към футбола и „Вихрен“ (Сандански). Какви са според теб шансовете да видим отбора отново във Втора лига?

– Много искам да помогна на отбора отново да играе на по-високо ниво и да се изкачим във Втора лига. „Вихрен“ е играл в тази дивизия, надявам се отново да се върнем там. Всички в отбора сме задружни в усилията си да постигнем тази цел.

– Ако успееш да вкараш победен гол срещу „Левски“, на кого би го посветил?

– За мен не е толкова важно аз да вкарам гол, на първо място е отборът. Ако побеждаваме, значи всички сме си свършили добре рабатота и хората, които ни подкрепят от трибуните, ще бъдат доволни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече