ФИФА и Катар забраниха бирата на стадионите

0

Международната футболна асоциация (ФИФА) и Катар забраниха официално продажбата и употребата на бира с алкохолно съдържание на стадионите, които ще приемат мачове от световното първенство. Още сутринта редица британски и американски медии съобщиха, че централата, страната домакин и спонсорите преговарят за налагането на ограничения.

ФИФА обяви окончателното си решение само два дни преди мача на откриването между отборите на Катар и Еквадор. 

„След проведена дискусия между властите на страната домакин и ФИФА бе взето решение продажбите на алкохолни напитки да бъдат съсредоточени във фен зоната FIFA Fan Festival и в други лицензирани места. Щандовете за продажба на бира в районите на стадионите ще бъдат премахнати“, съобщава говорител на ФИФА.

До този момент притежателят на ексклузивните права „Будвайзер“, имаше разрешение да продава бира с алкохолно съдържание на стадионите и в зоните извън тях, в които са допускани само фенове с билети. Сега пивоварната може да зарежда хладилниците само с безалкохолна бира.

Според източник на Ройтерс, пожелал анонимност, преговорите между Катар, президента на ФИФА Джани Инфантино и представители на компанията „Будвайзер“ са продължили дълго време.

Тази гледка ще може да се видисамо в някои фен зони в Катар.

Тази гледка ще може да се видисамо в някои фен зони в Катар.

„Голям брой от посетителите на световното първенство ще бъдат хора от Близкия Изток и Южна Азия, където алкохолът няма чак толкова голяма роля в обществото. Стигнали са до заключение, че за голяма част от феновете наличието на алкохол няма да доведе до приятно изживяване“, казва източникът на Ройтерс.

Темата с бирата е повдигана периодично още от избирането на Катар за домакин на Световното първенство през 2010 година. Въпреки че законите не са чак толкова строги, колкото в Саудитска Арабия, страната забранява употребата на алкохол на публични места. Той също така не може да бъде внасян, а и не се продава на всеки.

„Будвайзер“ ще продава бира с алкохолно съдържание само на FIFA Fan Fest в центъра на Доха и в някои фен зони, докато в други също ще има забрана. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече