Български алпинист се завръща 34 години по-късно на Анапурна в памет на загинал приятел

0

След броени дни към Непал заминава българският алпинист Господин Динев. 64-годишният мъж от Сливен ще се опита да изкачи 3 осемхилядника в Хималаите – Анапурна, Макалу и Дхаулагири.

През 80-те години на миналия век той е част от Националния отбор по алпинизъм. През 1986 г. изкачва страховитата Южна стена на връх Комунизъм в Памир (сочено за едно от трите най-големи постижения на българския алпинизъм), заедно с Николай Петков, Иван Масларов, Петко Тотев и Петър Петров. Сами в огромната планина, българите преминават 2500-метровата Южна стена по маршрута “Мисловски”, който в продължение на близо 30 години преди това няма повторение.

По Южната стена на връх Комунизъм

По Южната стена на връх Комунизъм

Иван Масларов – Байно, по Южната стена на връх Комунизъм (днес – Исмаил Самани, 7495 м). Снимка: Николай Петков

Следващата цел е К2, но след 2-годишна подготовка на Националния отбор се оказва, че финансите за този връх не достигат и българите се насочват към Анапурна. През 1989 г. Динев участва в експедицията, осъществила първото българско изкачване на този осемхилядник. Заради влошено време, от 18-членния екип до върха стигат само Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев. 

Людмил Янакиев, Петър Петров, Огнян Стойков и Милен Метков. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Експедицията е успешна, но струва живота на двама от участниците в нея. На слизане от върха тримата, изкачили Анапурна, срещат Милен Метков (дългогодишна свръзка на Господин Динев) – той настоява също да изкачи върха. Огнян Стойков остава с него. По-късно по радиостанцията в Базовия лагер чуват тътен от падаща лавина, а връзката с двамата прекъсва.

Съставът на експедицията на Анапурна

Съставът на експедицията „Анапурна ’89“. Снимка: Личен архив на Господин Динев

“Още тогава разбрах, че трябва поне за тях да го направя (да изкача Анапурна – бел.ред.)”, казва 34 години по-късно Господин Динев.

През 1992 г. той и Радко Рачев стават първите българи, стъпили на Гашербрум II. Динев изкачва още един връх над 8000 м – Роки Съмит, предвършие на Броуд Пик, през 2001 г.

С Тодор Тодоров към Анапурна

Тодор Тодоров, Господин Динев и Емануил Деянов са в петата група, която е трябвало да щурмува връх Анапурна. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Носител е на званието Снежен Барс, което се присъжда за успешни изкачвания на петте най-високи върха в страните от някогашния Съветски съюз – 4 седемхилядника и 1 шестхилядник.

Сега се отправя отново към високите върхове.

Господин Динев

Господин Динев, 3 март 2023 г., гост на програма „Хоризонт“ на БНР. Снимка: Иван Русланов

“Колкото и уважителни причини да намира човек, за да отложи една мечта, мисля, че трябва да намери възможност сега да я реализира”, казва Динев.

Според него комерсиалните експедиции са дали възможност на повече хора да се докоснат до голямата планина, но това е твърде рисковано.

“Доколкото разбирам, те искат да си купят една незаслужена слава за това, че са били някъде, отколкото да изживеят емоциите на истинското изкачване”.

Заслон „Еверест“ под връх Мусала, Рила. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Над Базов лагер българинът има намерение да се движи сам и без да носи допълнителен кислород.

“Когато си сам в планината, е съвсем различно – можеш да погледнеш в бездната и да вървиш нагоре, защото си уверен в себе си… За мен България е нещо свято и е гордост българин да развее знамето ни на който и да е връх по света”, казва Господин Динев.

С приятели на връх Левски на 19 февруари, в чест на Дякона

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече