Войната за власт на „Герена” пламна с пълна сила: Мъри пише оставка в „Левски”

0

Треньорът на „Левски” Мъри Стоилов е готов да си подаде оставката като част от войната му със собственика на клуба Наско Сираков, научи „Уикенд”. Хасковлията смятал, че така ще предизвика бунтове на публиката от „Герена” и Сирака ще бъде принуден да си тръгне, като остави акциите в офиса на „Тодорини кукли”. Така, в крайна сметка, собствеността върху „Левски” щяла да попадне в ръцете на сдружението „Левски на левскарите”, зад което стоят Мъри Стоилов и изпълнителният директор на клуба Иво Ивков.

56-годишният Стоилов смятал да си подаде оставката преди или след общото събрание на акционерите на „Левски”, насрочено за 6 април. На въпросното събиране се очаква Сираков да бие шута на директора Иво Ивков, който в последните месеци дава пресконференции срещу него. Пак тогава се очакват и метежи на ултрасите от „София – Запад”, които с Мъри и Ивков са в основата на „Левски на левскарите” и искат да вземат „Левски” от Сираков. По план напускането на Мъри трябвало да ескалира още повече напрежението на „Герена”, тъй като мотивът щял да е невъзможност да работи повече с Наско.
Войната за власт в „Левски”, за която се пише от месеци насам, се разгоря през последната седмица във взаимни обвинения в лъжа между най-високопоставените фигури в клуба. Мъри и Ивков обвиниха Сираков, че провалил продажби в чужбина на двамата футболисти Хосе Кордоба и Адриан Краев за 6 милиона лева по-рано тази година. Според тях с въпросните пари е можело да бъде платена голяма част от дълга към НАП, който е на стойност от 11 милиона и заплашва лиценза на сините за следващия сезон.
Сирака опонира, че в случая с Кордоба били предложени 2.5 милиона евро, но от руския футболен клуб „Сочи”. Негов собственик е олигархът Борис Ротенберг от най-близкото обкръжение на диктатора Владимир Путин. А компаниите на Ротенберг са под санкции от САЩ и Великобритания. „Нямахме гаранции, че ще ни платят. В НАП им настръхнаха косите като им казахме откъде има интерес за наш играч”, каза Сираков. „Уикенд” научи, че Наско се е консултирал и с хора от финансовото разузнаване. Оттам му заявили, че няма начин подобно плащане да влезе легално в България. Руснаците също били наясно с това и предложили схема с прекарване на парите през Панама, родината на футболиста Кордоба. За целта щели да посредничат неговите мениджъри, най-вероятно чрез офшорна компания. Само че Наско не се навил на съмнителната схема и я определи като новата „Казанска афера”, в която обаче не е допуснал сините да се забъркат.
В момента положението в „Левски” е много натопорчено заради скандала между Наско и Мъри. От „Герена” твърдят, че двамата не си говорят от известно време и се разминават като бързи влакове. Напрежението се предало и в отбора, където и Наско, и Стоилов си имат свои хора. Зад Сирака например стояло лобито на тарторите Ники Михайлов и Ивелин Попов, който не понасят Мъри. Треньорът пък си имал негови хора в състава.
Синята публика също се разцепи на два лагера, които дори се сбиха помежду си на мача с „Черно море” (0:1) във Велико Търново. Засега в сектора с ултрасите се издигат само плакати в подкрепа на Стоилов и Ивков. Въпрос на съвсем малко време е обаче да изтипосат и такъв против Сираков, прогнозират на „Герена”.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече