Легендата Димитър Пенев: Тук ме забравихте, но във Франция ме помнят!

0

Стратега в специална рубрика на „Франс Футбол“, идват му на крака

„Тук ме забравихте нещо, но явно във Франция ме помнят“, с типичното си чувство за хумор и усмивка, разтегната под мировянския нос, казва футболен треньор №1 за ХХ век у нас Димитър Пенев пред „България Днес“.

Само преди дни на гости на стадион „Българска армия“ му бе екип от френското издание „Франс Футбол“. Пратениците от Париж най-много се интересуваха от кошмарния за тях мач на 17 ноември 1993 г. Стратега гостува в специална рубрика, която припомня значими събития от историята на „петлите“ на зеления терен. Несъмнено един от най-големите кошмари за тях е двубоят на „Парк де Пренс“, когато българите победиха инфарктно в последната секунда с 2:1 и се класираха за Световното първенство в САЩ.

Именно този сблъсък бе обстойно анализиран с Димитър Пенев, като журналистът Оскар Бертран показа завидно познание в детайлите и близо час и половина с интерес слушаше разказа на своя събеседник. Треньорът сподели доста увлекателни неща за нагласите, мотивацията, тактиката и емоциите си покрай онази паметна вечер в Париж, които ще бъдат представени на читателите на световнопопулярната медия през месец април.

Пената не бърка прогноза за световното

„Дошли хората, питат, говоря им – смее се Пената. – И те като вас ме въртят на шиш да им кажа някакви тайни. Какви тайни мислят, че има? Колко журналисти бяха там тогава с отбора, те не оставиха нищо в тайна. А ние техните ги пазим, особено след мача.“

Стратега разказа в няколко книги и за подвига на Емо Костадинов
Стратега разказа в няколко книги и за подвига на Емо Костадинов

Отборът на Франция, воден тогава от Жерар Улие, в онези квалификации бе лидер преди последните две срещи с Израел и България, като и в двата бяха домакини, като им бе нужна само точка, за да се класират за световното в САЩ. Израелците, които се бореха единствено за престиж, постигнаха немислимото и спечелиха, а дни по-късно и „лъвовете“ бяха сочени за аутсайдер. Но с двата си гола Емил Костадинов хвърли в траур цяла Франция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече