Румяна Нейкова – една икона на 50

0

Олимпийската шампионка на скиф за жени в гребането Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей.

Нейкова започва да се занимава с гребане през 1985-та година в ЦСКА под ръководството на Верка Алексиева. Става световна вицешампионка за девойки през 1989-а, през следващата година триумфира с титла при девойките, а при жените печели първия си медал от световно първенство – бронзов през 1999-а в Канада.

Печели сребърен медал на Олимпиадата в Сидни през 2000 година, когато след фотофиниш и спорно решение на съдийската комисия българката бе класирана на втора позиция след Екатерина Карстен (Беларус), с която пресякоха финала едновременно.

На два пъти Румяна Нейкова завоюва световната титла на скиф – в Севиля през 2002 и в Милано година по-късно, а през 2007-а в Мюнхен печели сребро. Същата година става европейска шампионка в Познан.

Тя е първата носителка на приза „Гребкиня номер 1 в света“ на Международната федерация по гребане (ФИСА) през 2002 година, когато е учредена анкетата.

Легендарната гребкиня стигна до бронзовото отличие на скиф на летните олимпийски игри в Атина през 2004-а.

Най-големият връх в състезателната кариера на Нейкова е титлата от Пекин през 2008 година при петото й участие на Олимпиада и така събира пълен комплект медали от летни игри – златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина.

Румяна Нейкова два пъти е отличена за Спортист номер 1 на България – през 2002-а и 2008 година, а още четири пъти попада в топ 10 на най-добрите спортисти на страната.

През 2007 година Нейкова печели 35-ото издание на традиционната анкета на Българската телеграфна агенция за Спортист номер 1 на Балканите.

Наградена е с орден „Стара планина“ I степен „за изключителния ѝ принос за развитието на физическото възпитание и спорта“ през 2009 година, а по-късно става спортно-технически директор на Българската федерация по гребане и главен треньор на националния отбор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече