Полиция и НАП нападат турнир по шах в Пловдив

0

Данъчните отказали да издадат протокол за проверката

Служители на НАП и полиция са атакували турнир по шахмат в Пловдив. За случая се оплака президентът на Българската федерация по шахмат Атанас Куртенков. Той твърди, че от началото на годината това му се случва за трети път, и че намесата най-вероятно е поръчана от високо място. Ще рече човек, че шахматистите са някакви бандити, пише Уикенд.

Състезанието било с участието на 16 шахматисти, сред които и гросмайстор Николай Нинов – световен и олимпийски шампион по кореспондентски шах. Стартът в залата за настолни игри в центъра на Пловдив бил даден в 9 часа в неделя. Час и половина по-късно пристигнали служителите на НАП.

„Тези хора не показаха никаква заповед за извършване на проверка. Помолих ги да изчакат поне да свърши турнирът. Вместо това те повикаха полиция. Наложи се да спра състезанието, докато вървеше цялата разправия. Стана много неприятно, още повече, че в залата имаше и деца шахматисти. Накрая от НАП провериха всичко – такси за участие, награди и др. Аз съм счетоводител, при мен всичко е изрядно. Поисках им протокол за извършената проверка. Те обаче отказаха да ми издадат такъв и си заминаха”, разказа Куртенков.
Предишните две проверки от НАП са били на турнири в новата пловдивска галерия „Елизиум”. „Накрая дори запечатаха галерията. Съвсем естествено, от „Елизиум” отказаха повече да провеждаме там състезанията си. Сега същото се случи и със залата за настолни игри. В началото на юни имаме обявен друг турнир в Пловдив и се чудя къде ще играем”, вайка се шахматният президент.
Човек може да си помисли, че на тези състезания се въртят десетки хиляди левове оборот и затова привличат вниманието на НАП. Всъщност става въпрос за съвсем смешни суми. „Най-високата такса за участие на последния турнир беше 45 лева, а за деца, юноши и пенсионери е доста по-ниска. Събраните такси отиват за награди на победителите, отделно всеки участник получава нещо, например книга на шахматна тематика. За мен е ясно, че този тормоз е поръчан някъде отгоре и въобще не е случаен”, категоричен е Атанас Куртенков.
В шахмата ни от доста години цари небивал качамак, след като предишният шеф Силвио Данаилов беше пипнат в злоупотреби на международно ниво. В един момент нямахме лицензирана федерация, а шахматистите ни се състезаваха индивидуално, а не под знамето на България.
Така се нароиха общо 11 федерации по шах, всяка с претенции да развива шаха. В момента лиценз има сдружението „Българска федерация по шахмат – 2022”, която беше създадена миналата година начело с депутата от БСП Васил Антонов. Федерацията на Атанас Куртенков в съюз с още пет други обаче е подала жалба в съда срещу това решение и претендира за лиценза.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече