Незрящият Ваньо е №1 в стрелбата с лък

0

Ваньо Биячев е незрящ спортист с невероятно богата колекция от купи и медали от различни спортни дисциплини. 64-годишният мъж е ненадминат в стрелбата с лък, като вече има над 60 купи в тази дисциплина.

„Аз съм състезател като всички останали, но с една малка особеност. Не е страшно, когато познаваш спорта. Изискват се време и постоянство, за да се научиш, но не е невъзможно“, споделя пред „България Днес“ борбеният мъж.

Реклама

Четете още

До всеки незрящ състезател по време на тренировките, а и на самите състезания има по още един човек – зрящ, който е нещо като навигатор. Благодарение на него Биячев си представя циферблата на часовника и настройва ръката със стрелата в указаната посока.

Канадската борба, леката атлетика, тенисът за незрящи, таблата и спортното ходене също не са чужди на слепия мъж. Ваньо неведнъж се е явявал на състезания и си е тръгвал с медали и купи от тях.

Варненецът, за който няма невъзможни неща, е роден през 1958 г. След завършване на средното си образование започва работа във въздушни войски. През 1985 г., по време на работа, избухва химическо вещество. В резултат на инцидента мъжът губи зрението на едното си око. Операцията не може да го спаси. Осем години по-късно губи зрението и на другото си око. Близки му помагат да бъде опериран в Белгия. Присаждат му роговица и за кратко проглежда. В резултат на кръвоизлив тъмнината отново завладява неговия физически свят и лекарите му съобщават страшната вест, че вече няма какво да се направи. Благодарение на силния му дух и подкрепата на двамата му синове и съпругата му Биячев се съвзема и започва да жъне успех след успех.

„Исках да направя нещо, което да ме мобилизира, да изведа другите незрящи от домовете им и да им покажа, че светът може да бъде хубав и за тях. Затова с приятели решихме да основем спортен клуб“, споделя за запалването на светлината у другите Ваньо.

Спортен клуб „Вихър“ е регистриран през 2004 г. Състезателите в него са незрящи и хора със силно намалено зрение. Първоначално те се броели на пръсти. Сега вече са 25 човека, като се обаждат и нови, които искат да се запишат, да тренират и да се явяват на турнири. Браво!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече