След драмите между „Левски“ и „Шкупи“! Задава се първи БГ футболен отбор в Северна Македония

0

Пропадна сделка за „Вардар“ (Скопие), опцията е тим от втора или трета лига или изцяло нов

Първи български футболен отбор се задава в РС Македония! Въпрос на време и множество разговори е да се разбере дали той ще бъде във втора или трета местна лига при западните съседи, или ще бъде изграден изцяло нов тим.

Новината съобщи пред „България Днес“ председателят на българската фондация „Македония“ Виктор Стоянов. В дните между мачовете на „Левски“ с албанския „Шкупи“ от фондацията са проведени разговори за влизането й в собствеността на „Вардар“ от северномакедонската столица, които приключиха без успех.

Виктор Стоянов
Виктор Стоянов

„Потвърждавам, че имахме предварителен разговор със секретаря на ФК „Вардар“ – Миле. Разговорът беше в посока да влезем с 300 000 евро, за да покрием годишния им бюджет за предстоящия сезон и да осигурим 500 000 евро за следващия сезон. Отборът прояви интерес и имахме уговорка за среща в Скопие, но преди малко от клуба публикуваха позиция, която разваля нашите уговорки и представлява клевета срещу мен и фондация „Македония“. От там написаха, че „няма място за дискусия с хора, които не признават македонската идентичност“. При това положение и държането на ръководството на клуба, че има сериозна компания или бизнесмен, който би искал да вземе „Вардар“, ако ръководството на клуба постъпва по този некоректен начин. Искахме да спасим отбора, но явно „Вардар“ ще оцелява сам този и следващите сезони. Изпитвам съжаление към ръководството на тима за начина, по който се опитват да си направят реклама, постъпвайки некоректно и детински“, обяснява Стоянов.

По думите му „Вардар“ е в безпрецедентна криза, като за 4-5 души от управата и един футболист отиват повече от половината средства от сегашния им бюджет. В същото време футболисти играят за по 300 евро заплата, която често се бави или дори не се получава.

„Използваха нашето намерение да вземем „Вардар“ за антибългарски и промакедонистки пиар, надявайки се да продадат повече абонаментни карти, които са по 15 евро за цял сезон“, добавя Стоянов.

След провала с „Вардар“ усилията са насочени както към тимове от втора и трета местна лига, с които се водят преговори, така и за изграждане на изцяло нов тим, който да използва частната футболна база на брата на северномакедонската звезда Горан Пандев в село Турново.

„Фондация „Македония“ разглежда и възможността да изградим отначало наш отбор, а не да се взима готов. Познаваме добри треньори и футболисти, които могат да се присъединят. Нашата цел е този отбор да изпраща приятелски послания към България за разлика от агитките в РСМ, които изпращат неприятелски такива към нас и се използват за политическа пропаганда“, споделя още Стоянов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече