Отнемат ресторанта на олимпийския шампион Ивайло Маринов

0

Общината му дава парцела под наем преди 30 години

Общинският съвет във Варна иска да отнеме ресторанта на олимпийския ни шампион по бокс Ивайло Маринов. Заведението, което е на франчайз с известна марка, се намира на Южния плаж. Парцелът е даден на великия боксьор под наем преди 30 години, а самият той построява ресторанта върху буренясалата площ. Сега обаче местният парламент иска да му вземе и земята, и построеното върху него, пише Уикенд.

63-годишният Ивайло Маринов заяви, че в знак на протест ще си вземе медалите от Музея на спорта във Варна и ще ги продаде на търг. А с парите ще наеме багери, които да срутят собствените му постройки. Преди това, като за последно, щял да почерпи в ресторанта общинарите, които искат да му го отнемат.
Парцелът е даден на боксьора преди около три десетилетия във времето на тогавашния кмет Христо Кирчев. Мотивът е, че Ивайло е единственият олимпийски шампион, роден и живял през цялото време във Варна. Договорът за наем е за 10 години, който впоследствие се подновява. Цената е 2600 лв на месец, и то при положение, че ресторантът работи активно само четири месеца в годината, когато е летният сезон. През 90-те години Маринов построява там заведението, пред което дори са провеждани боксови мачове. С течение на времето мястото става притегателно за много хора, които ходят „да хапнат и пийнат при Ивайло…”
На 11 май тази година обаче Общинският съвет във Варна решава да му отнеме парцела и заведението, и да ги пусне на търг. Нищо, че самият ресторант е на олимпийския шампион. Цената на търга е минимум 10 000 лв наем на месец, плюс 1000 лв за всяка стъпка в наддаването. Подозренията във Варна са, че общинарите искат да откажат Ивайло от участие в процедурата с високата цена. А след това спечелилият търга да събори ресторанта и да построи на негово място хотел.
Като „остриета” на атаката журналистът Стефан Августинов, автор на биографията на Ивайло Маринов „Бий, за да те уважават”, сочи двамата зам-председатели на общинския съвет във Варна Генадий Атанасов и Христо Атанасов. Първият е шеф на комисията за спорт и младежки дейности и „не знам дали може да изброи колко са безплатните обеди и вечери, които е изял в ресторанта на боксьора”, отбелязва Августинов. Адвокатът на боксьора вече е обжалвал обявяването на търга. Във вторник, 8 август, стотици приятели на Ивайло Маринов и представители на спортните среди във Варна, се събраха на протест пред общината.
Председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов опонира, че Маринов не управлява заведението, а го преотдава на известна верига. Маринов казва, че просто е наел управител, който е специалист в ресторантьорството. Като компромисен вариант Балабанов предлага боксьорът да получава 8000 лв месечна помощ, която щяла да дойде от завишения наем на заведението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече