Българското карате скърби за Алексей Петров

0

Убитият вчера в София Алексей Петров беше над 20 години президент на Българската национална федерация по карате и на Балканската централа.

По време на неговото ръководство Ивет Горанова спечели първата и единствена за сега олимпийска титла за България в този спорт.

Часове след смъртта на Алексей Петров от БНФК се сбогуваха с него с пост в социалните мрежи.

„Каратето и българският спорт останаха без един от най-големите си радетели- Алексей Петров!

Състезател, треньор, селекционер, над 20 години председател на Българската национална федерация по карате и през цялото това време горящ и живеещ с проблемите на любимия си спорт и борещ се за неговото по-добро бъдеще!

Ярък визионер и в живота, и в спорта, Алексей Петров беше една от най-знаковите личности в областта на бойните спортове. Той е един от основателите на организираното карате в България. 

Започва да тренира през 80-те години в полицейското училище в Пазарджик като служител в структурите на МВР. От 1985 година е активен състезател, първо на републикански прегледи по бойно приложни техники и карате. Алексей Петров е многократен републикански шампион, национален състезател и национален селекционер, участвал активно в организирането и израстването на БНФК под различни ръководни функции. Носител на 6 – ДАН КАРАТЕ.

През последните повече от две десетилетия Алексей Петров е начело на Българската национална федерация по карате, а от 2013-та година и на Балканската карате федерация.

През годините доц. Петров даде и своя сериозен принос за позиционирането на каратето в олимпийската програма за първи път в Рио през 2016 в Токио през 2020, когато беше спечелена и олимпийската титла от Ивет Горанова.

Последната битка, която започна доц. Петров беше тази за връщане на каратето в олимпийската програма в Лос Анджелис през 2028 г. 

Алексей Петров живееше с каратето и даде повече от всеки друг за развитието му! Той бе приел развитието на спорта за своя мисия. Като човек той бе готов да помогне на всеки,който имаше нужда от съвет и приятелско рамо!

Каратето беше неговата слабост и болка. Нямаше и ден в неговия живот без мисъл и действия в полза на любимия му спорт!

Ос!…

Сбогом, г-н Президент!

Делото Ви няма да бъде забравено! Ще продължим мисията и битката Ви неуморно и с достойнство, както го правехте Вие!

Управителният съвет на БНФК, всички треньори и състезатели изказват своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Алексей Петров“, написаха от БНФК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече