Бащата на Нургюл: Не знам да има предложения от други държави, тя ще продължи да играе за България

0

Българската федерация по шахмат 2022 ще сключи договор с Нургюл Салимова, с който ще обезпечи финансово участията на талантливата шахматистка, която стана втора на Световната купа в Баку. Председателят на федерацията Васил Антонов обяви премия за Нургюл от 10 хиляди лева, премия ще получи и първият й треньор Живко Жеков. В Плевен той се срещна с нейните родители Гюлзар и Илхан Салимови. 

Пред БНР те споделиха гордостта и радостта от детето си:

Чувството е неописуемо. Този път надмина себе си. Гордеем се с нея. Винаги сме си представяли, че Нургюл ще стигне световния връх, независимо кога. Това беше целта – да влезе при топ шахматистките“.

Баща й Илхан отбеляза, че Нургюл е свикнала да ходи сама по турнири и темата се преекспонира:

„От 10-годишна отива по турнирите сам самичка. Можеше и ние да сме до нея, но мисля, че не е толкова голям проблем. Комуникацията винаги си е налице. Виждаме се с нея постоянно – преди и след партията. Всичко е в реда на нещата“.

Оттук насетне следва да надгражда, нови турнири и нови предизвикателства, каза баща й. 

Илхан не знае дали дъщеря му е имала предложения да се състезава за друга държава. Според него засега няма конкретни предложения. „Тя е много горда, че представлява България. Винаги гордо е носила знамето на България. Тя ще продължи да играе за България„. 

Нургюл успя да ни обедини. Всички трябва да сме по-търпими и да помагаме в такива моменти. Не трябва да се опитваме да заглушаваме тази радост от тези събития. През последните дни се обадиха редица бизнесмени, които искат да се включат. Това ми дава увереност, че ще успеем да осигурим на Нургюл един добър календар през следващата и по-следващата година“, заяви Васил Антонов. 

„Ще се радваме да участва в много турнири, да носи много купи, медали и слава за България“, посочи още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече