Афера за 300 000 лева на „Герена”: Кой намаза от фалшивите билети на „Левски” – „Айнтрахт”?

0

Повече 10 000 зрители са влезли с фалшиви билети на мача „Левски” – „Айнтрахт”, което едва не довело до тежък инцидент на националния стадион. Така поне сочат секретни данни на СДВР след анализа на футболната среща от Лигата на конференциите. Тълпите били с подправени пропуски най-вече за секторите „Б” и „В”. Откъде са ги купували и кой им ги е продал, това все още се уточнява. Аферата се изчислява на стойност около 300 000 лева.

„Левски” пусна за този мач общо 35 000 билета, но по някакъв начин в стадиона са се набутали още 10 000, основно в сектора с ултрасите и съседния му „В”. Сигурно е, че не са влизали гратис, тъй като на входовете има билетен контрол. Всеки пропуск е с баркод, който би трябвало да се проверява. Тънката подробност е, че въпросната проверка се прави чрез електронни устройства от стюардите на всеки вход, които уж би трябвало да са наети от „Левски”. Какво и как са проверявали, не е ясно, но на двете трибуни се натъпкало невиждано в последните десет години множество. И понеже местата свършили, започнали да стоят по пътеките. Други пък се набутали по редовете, нагъчкани един до друг. Четвърт час преди мача двата сектора вече били пълни до откат, показва сводката. Народът буквално бил в положение „гъз до гъз”, без да може да помръдне. Не помогнали и призивите по уредбата а бъдат освободени пътеките, тъй като всичко било препълнено.
Според СДВР се е създала много опасна ситуация, която само по чудо се разминала без жертви. „Ако някой зрител например беше припаднал и се нуждаеше от спешна медицинска помощ, екипът просто нямаше как да стигне до него през тълпата”, коментира пред „Уикенд” полицейски източник, специализиран в охраната на спортни мероприятия. Вътре в стадиона нямало нито един полицай, тъй като по договор те стоят само отвън. Уж трябвало да има стюарди, но и те се покрили някъде.
Зрители, платили по 40 лева за билет в сектор „В”, се оказали принудени да стърчат прави, тъй като местата им вече били заети от други. Доста от тях довели децата си на стадиона, но и за тях нямало място. „Абсурд беше да се стигне до тоалетните във входовете, тъй като пътеките между секторите бяха претъпкани с хора и не можеше да се мине. Едни стискаха, други пикаеха направо на трибуната…”, раказват препатили в стълпотворението левскари.
Кой обаче е организирал аферата с фалшивите билети? По принцип пропуските се продават номерирани, с ред и място. Така не би трябвало да има начин да се скупчат чак толкова повече зрители, отколкото са седалките във всеки сектор. Продажбите са се извършвали в официалния магазин на „Левски”, както и на касите на „Герена” и националния стадион. По фенклубовете също са се продавали билети и доста народ се е снабдявал именно оттам. Продажбите на всичките места в масовия случаи са се извършвали на ръка, тъй като мрежата на „Ивентим” блокира тежко за електронната търговия. За претъпканите трибуни „Левски” се очаква да отнесе глоба от УЕФА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече