ММС осигури възнаграждение за медалистите от Дефлимпикс

0

Министерството на младежта и спорта за първи път въвежда по Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания за 2024 г. финансиране за подготовка и осигуряване на възнаграждения за медалистите от ХХIV летни игри за глухи Дефлимпикс през 2022 г. и техните треньори. По този начин държавата осигурява на спортистите ни с увреден слух възможност да се готвят пълноценно за следващите Летни игри за глухи – Дeфлимпикс през 2025 г. в Токио, посочи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

1 920 000 лева са предвидени в бюджета на ММС за 2024 г. за обезпечаване на двете направления на Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания – направление „Спортно-състезателна дейност на хора с увреждания“ и направление „Спорт в свободното време за хора с увреждания“.

В подкрепа на развитието на спортно-състезателната дейност на паралимпийските ни състезатели в Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания през 2024 г. е заложено осигуряването на по-добри условия за техния ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на завоюваните квоти за участие в Паралимпийските игри в Париж 2024 г., постигнатите резултати в периода 2021-2023 г. и приоритетите на ММС.

Личните месечни средства за подготовка и възстановяване на паралимпийците ще достигат с повишението от догодина максималната сума от 3800 лв. при 3000 лв. към момента и по този начин ще се изравнят с тези на здравите спортисти. Такова финансиране ще получават паралимпийците, спечелили олимпийска квота. Възнагражденията на треньорите и техните екипи се увеличават с 15%, като при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече