Взривяват бункера на Добри Джуров под „Армията”

0

Таен бункер на бившия военен министър Добри Джуров под стадион „Българска армия” ще трябва да бъде взривен, за да започне изграждането на новото съоръжение. Това съобщи за „Уикенд” източник, отлично запознат с предстоящия строеж. Една част от стадион буквално ще бъде вдигната във въздуха, в това число и масивната козирка.

Оказало се, че под „Армията” има съоръжения от тонове бетон прокопани и строени през 60-те години от съветски специалисти. Едното от тях бил специалният бункер, предназначен за покровителя на ЦСКА Добри Джуров и останалите генерали от военното министерство, които навремето са ходели на мачовете. В случай на непредвидени обстоятелства, лампазлиите трябвало бързо да се евакуират в подземието, което се намирало точно под стадиона.

Помещението било с площ около 200 км метра, като навремето било оборудвано с всичко необходимо за спасение на големците. Дебелите стени трябвало да подсигурят безопасността на висшите военни, преди да преминат към евакуация по тунела. Той бил широк около метър и половина, и дълъг над 2 км. Тръгвал от бункера и излизал някъде около една от сградите на БАН в района. Частта от тунела, която минава под „Армията”, също трябвало да бъде взривена преди започването на строежа.
Бункерът и тунелът навремето били копани тайно и по подземен способ, като пръстта се изнасяла с вагонетки. И двете съоръжения били с много дебели армирани стени, способни да издържат на всичко. „Ще видят голям зор, докато ги взривят”, коментира същият източник.
Във въздуха трябвало да бъде вдигната и козирката на „Българска армия”. Тя не е от най-големите в България, но за сметка на това представлявала изключително здрава конструкция.

По проект издържала на земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер, каквото у нас, за щастие, все още не е имало (най-голямото е 7.8 от 1904 г. по поречието на Струма). Строителството било толкова яко, че покривната конструкция не е мръднала и до ден днешен Козирката се очертава да бъде устойчива на взрив поне колкото мавзолея на Георги Димитров. През 1999 г. гробницата на Вожда и учителя беше срината едва след четири поредни взрива, командвани лично от тогавашния вицепремиер Евгений Бакърджиев.
Стадион „Българска армия” води началото си още от 1923 г., когато парцелът в местността Пустинята е даден на офицерския спортен клуб АС-23. В началото на 40-те години са изградени трибуните, затревяват игрището. След 9 септември съоръжението е преименувано на „Чавдар”. Подобренията започват още в началото на 50-те години, а в средата на 60-те е разрушен и построен наново с ударна работа от войници трудоваци.

Капацитетът вече е 30 000 зрители, има още спортна зала, електронно табло игрища за тенис, баскетбол и волейбол на територията на комплекса. През 1982 г. поставят осветление „Сименс”, закупено с 80 000 долара от трансфера на Ангел Рангелов в гръцкия „Ираклис”. Последната реконструкция датира от 1998 г., когато поставят 20 000 пластмасови седалки. По случай 60-ата годишнина на ЦСКА през 2008 г. е изградена Алеята на славата със звезди на най-големите спортисти на дружеството, както и паметникът с футболната топка, дело на Ставри Калинов.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече